Çernobil bölgesine dünyanın en büyük güneş panelleri kurulacak

Çernobil faciasının ardından 30 yıl geçmiş olsa da çok büyük bir alan hala insan yaşamına uygun değil. Ukrayna hükümeti bu alanları dünyanın en büyük güneş panelleriyle değerlendirmek istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük facialarından birinin yaşandığı Çernobil, 30 yılın ardından tekrar kullanıma açılmaya hazırlanıyor. Ukrayna hükümeti kullanılmaz haldeki bölgeyi dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisine çevirmeyi planlıyor.

Faciadan etkilenen ve hala insan yaşamına uygun olmayan 2600 kilometrekarelik bölgeye 1 GW gücünde bir güneş enerjisi tesisi inşa etmeyi planlayan Ukrayna hükümeti yatırım şirketlerinden destek bekliyor.

Ukrayna hükümetinin kurmayı planladığı bu yeni tesis, Çernobil nükleer santralinin dörtte biri gücünde ve hayata geçirildiği taktirde dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisi olacak. Yatırım anlaşmalarının tamamlanması durumunda hemen inşaat çalışmalarına başlayacağını açıklayan Ukrayna hükümedi ABD'li ve Kanada'lı bazı yatırım şirketleri ile görüşme halinde.

Tabi Ukrayna hükümeti güvenliğin en iyi şekilde sağlanacağını belirtiyor olsa da akıllarda birçok soru işareti bulunuyor.

Sızıntının hala devam ediyor olması bu bölgede çalışacak olan işçiler için bir dez avantaj. Hükümet yetkilileri tehlikeli bölgenin eskisine göre daha düşük bir yüzdeyi kapladığını ve radyasyona karşı güvenliğin en iyi şekilde sağlanacağını belirtse de işçileri ikna edebilecek mi? İşçiler hangi şartlarda çalışacak? Özel kıyafetler giyecekler mi? Bu kıyafetler performanslarını yada maliyeti nasıl etkileyecek? gibi sorular şuan kafa karıştırıyor. Ukrayna hükümetinin yatırım görüşmelerini netleştirdikten sonra tüm bunları netliğe kavuşturması bekleniyor. (kaynak:donanımhaber.com)