Bilim insanları yenebilir pil üretti: Badem, kapari, su yosunu...

İtalyalı bilim insanları, tıbbi cihazlarda kullanılmak üzere yenebilir bir pil geliştirdi. Pillerin üretiminde badem, kapari, deniz yosunu, altın yaprağı, aktif karbon ve balmumu kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Milano kentindeki İtalya Teknoloji Enstitüsü (IIT) araştırmacıları, gıda ürünlerinden yapılmış yenebilir ve şarj edilebilir bir pilin prototipini üretti. 

Euronews haber sitesinin haberine göre, biyosensör, kamera ve ilaç iletim sistemleri gibi yenebilir cihazlar halihazırda mevcut olsa da bunlar insan vücudu tarafından öğütülemiyor; dolayısıyla, herhangi bir komplikasyon olduğunda, cihazı vücuttan çıkarmak için cerrahi bir müdahalede gerekiyor. Badem, kapari, deniz yosunu, altın yaprağı, aktif karbon ve balmumu kullanılarak geliştirilen yeni pilin avantajı ise insan sağlığına herhangi bir risk teşkil etmeden sindirilebiliyor olması. 

'ANOT İÇİN BADEM, KATOT İÇİN KAPARİ'

Konuya ilişkin açıklama yapan proje koordinatörü Mario Caironi, "Bu aracın merkezinde bir dizi elektrot var. Çalıştırmak için iki malzeme, iki molekül kullanıyoruz. Anot için bademde bulabildiğimiz bir vitamin olan riboflavin kullanıyoruz. Katot için ise kuersetinden yararlanıyoruz. Bu, gıda takviyesi olarak satılıyor ve kaparide bulunabiliyor" dedi.

Araştırmacıların geliştirdiği yenebilir ve şarj edilebilir pil prototipi, 0,65 volt ile çalışıyor; bu ise insan vücudu içinde sorun yaratmayacak kadar düşük bir seviye anlamına geliyor. Pil, 12 dakikaya kadar 48 mikroamperlik akım sağlıyor ve küçük bir LED veya minyatür boyutlarda başka elektronik cihazları çalıştırabiliyor. 

Araştırmacılar pilin kapasitesini artırmak ve boyutunu küçültmek için çalışmalara devam ederken, pilin tıbbi cihazların yanı sıra gıda kalitesi izleme ve yenebilir yumuşak robotik gibi alanlarda da kullanılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)