Biden'la ilgili bilgileri FBI ile paylaşan İsrailli profesör, Kıbrıs'ta tutuklandı

ABD Başkanı Biden ve oğlu Hunter ile ilgili bilgileri FBI ile paylaşan İsrailli profesör Gal Luft, Kıbrıs'ta tutuklandı. Luft, Julian Assange davasına işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güvenlik ve enerji alanında danışmanlık yapan İsrailli profesör Gal Luft, 16 Şubat’ta İsrail’e dönmek üzereyken Larnaka Uluslararası Havaalanı’nda ABD’nin çıkarttığı uluslararası yakalama kararı üzerine tutuklandı. Çin ve Libya’ya silah ihracıyla ilgili suçlardan arandığı belirtilen Luft, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Luft, ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter’la ilgili bazı önemli bilgileri FBI ile paylaştığı için Amerikan yönetiminin 'peşine düştüğünü' öne sürüyor.

'ABD, SİLAH TÜCCARI OLDUĞUMU İDDİA EDİYOR'

Gelişmeyi ilk önce Twitter hesabından duyuran emekli yarbay Luft, “ABD'nin siyasi gerekçelerle iade talebi üzerine Kıbrıs'ta tutuklandım. ABD, silah tüccarı olduğumu iddia ediyor. Trajik olmasaydı komik olurdu. Hiç silah tüccarı olmadım. ABD Adalet Bakanlığı, Joe, Jim ve Hunter Biden'ı korumak için beni gömmeye çalışıyor. İsimler vereyim mi?” ifadelerini kullandı. 17 Şubat’ta Larnaka'da hakim karşısına çıkarılan Luft’un tutukluluk hali, Kıbrıs'taki bölge mahkemesinde uluslararası iade taleplerinin görüşüleceği 24 Şubat’taki duruşmaya kadar uzatıldı.

Luft'a yöneltilen suçlamalar arasında, 2015'ten itibaren 'ciddi suçlar işlemek üzere komplo kurmak' ve 'yalan beyanda bulunmak' da var.

'İADE EDİLMEM, ADİL YARGILANMAMA ENGEL OLUR'

Washington merkezli Research Institute for Global Security Analysis’in başkanı olan Luft, kendi durumunu, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange’ın durumuna benzetti. Yurtdışında tutuklanan İsraillilerin davalarında uzman olan Mordechai Tzivin’in aktardığına göre, Luft şu ifadeleri kullandı:

Mordechai Tzivin

“Bana yönelik suçlamalar yanlış ve taraflı. Hiç silah veya petrol ticareti yapmadım ve bu tür işlemlerden asla bir kuruş kazanmadım. Tek ‘günahım’ Mart 2019'da ABD başkanlık seçimlerinden yaklaşık bir buçuk yıl önce, Biden ailesinin Çin ile olan işi ve ayrıca ABD'deki bir yolsuzluk davası hakkında suçlayıcı bilgileri FBI'ın dikkatine sunmuş olmamdır. O zamandan beri ABD hükümeti bana karşı bir intikam kampanyası yürütüyor. Bilgiyi ele almak yerine haberciyi öldürüyorlar. İade talebinin ABD'nin iade anlaşması olan İsrail'de değil de birkaç gün kaldığım Kıbrıs'ta yapılmış olması, Amerikalıların gerçek amaçları hakkında soru işaretleri uyandırıyor. Julian Assange davasını anımsatan bu olay, her İsrail vatandaşını ilgilendirmeli. ABD ile Çin arasındaki soğuk savaşın ortasında ABD'ye iade edilmem, adil yargılanmama engel olur ve hayatım için gerçek bir tehdittir.”

'DEMOKRATLAR, ORTADAN KAYBOLMASINI İSTEYEBİLİR'

Avukatları, OSTİM Teknik Üniversitesi’nde de görevli olan Luft’un iadesini önleyip İsrail’e dönmesi için uğraşıyor.

Luft'un savunma ekibinden avukat Tzivin, Ynet'e verdiği demeçte, “Luft'u Çin ve Libya'ya silah kaçakçılığı yapmakla suçlamak, onu susturmak için iyi bir yol olurdu. Çünkü Hunter hakkında çok şey biliyor. Senato, Hunter'ın davasını ve Gal'in ifadesini daha yeni araştırmaya başladı. İfadesine izin verilirse Hunter Biden'ı gömecek. Dahası, ifadesi dikkatleri başkanın kendisine çekecek" dedi. Avukat, Demokrat Parti'nin Luft'un 'ortadan kaybolmasını isteyeceğini' öne sürdü.

Hunter Biden’ın Ukrayna ve Çin’deki işleri üzerine 2018’de soruşturma açılmış fakat Adalet Bakanlığı tarafından 'seçim sürecini etkilememesi' için durdurulmuştu. (DIŞ HABERLER)