Biden'ın eski ofisinde gizli belgeler bulundu: 'FBI ne zaman baskın düzenleyecek?'

Joe Biden'ın eski ofisinde başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait 'gizli belgeler' bulundu. Belgelerin 'nükleer sırlar içermediği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -ABD Başkanı Joe Biden’ın başkan yardımcılığı dönemine ait gizli belgeler, bir dönem ofis olarak kullandığı Washington’daki bir düşünce kuruluşunda bulundu. Yaklaşık 10 gizli belge Washington’daki “Pen Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi” isimli düşünce kuruluşunda tespit edildi. Ayrıca, ABD Başsavcısı Merrick Garland’ın Ulusal Arşivlere teslim edilen gizli belgelerin incelenmesini istediği belirtildi.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, Biden’ın özel danışmanı Richard Sauber dün yaptığı açıklamada, gizli belgelerin ara seçimler öncesinde 2 Kasım’da, ABD Başkanı’nın avukatları tarafından bulunduğunu kaydetti. Sauber, belgelerin Biden'ın avukatlarının "Washington DC'deki Penn Biden Merkezi'ndeki ofisi boşaltırken kilitli bir dolapta bulunan dosyaları toplarken" bulduğunu söyledi. Sauber, Beyaz Saray'ın konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ve Ulusal Arşivler ile işbirliği yaptığını da sözlerine ekledi.

BELGELER 'NÜKLEER SIR' İÇERMİYOR

Beyaz Saray Danışmanlık Ofisi’nin belgelerin tespit edilmesinin hemen ardından Ulusal Arşivleri bilgilendirdiğini kaydeden Sauber, Ulusal Arşivlerin ise ertesi sabah belgeleri teslim aldığını belirtti. Richard Sauber ayrıca, belgelerin Ulusal Arşivler tarafından daha önce herhangi bir talep veya soruşturmaya konu olmadığını söyledi. Richard Sauber açıklamasında gizli belgelerin sayısı, içerikleri ve gizlilik sınıfları gibi detaylara yer vermedi. CBS kanalı, belgelerin 'nükleer sırlar' içermediğini bildirdi.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin en üst düzey Demokrat Partili üyesi Jamie Raskin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Biden'ın avukatlarının belgeleri bulduktan sonra 'derhal ve uygun şekilde harekete geçmiş göründüklerini' söyledi.

Joe Biden, Pen Biden Merkezi' 2017 yılı ortasından 2020 yılının başına kadar başkanlık kampanyası için çalışma ofisi olarak kullanmıştı. Biden 2009-2017 yıllarında eski başkan Barack Obama'nın yardımcılığını yapmıştı.

TRUMP: FBI NE ZAMAN BASKIN DÜZENLEYECEK?

Eski başkan Donald Trump'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Florida'daki evinde gizli belgeleri tuttuğu ortaya çıkmış ve Adalet Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. FBI ajanları 8 Ağustos'ta Trump'ın Mar-a-Lago'daki malikanesinde mahkeme onaylı bir arama gerçekleştirmişti. Ele geçirilen binlerce kayıt arasında gizli olarak sınıflandırılmış yaklaşık 100 belge bulunmuştu. Trump dün geç saatlerde “Truth Social” platformundan yaptığı paylaşımda, "FBI ne zaman Joe Biden'ın birçok evine, hatta belki de Beyaz Saray'a baskın düzenleyecek? Bu belgelerin gizliliği kesinlikle kaldırılmadı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)