Biden'dan özel yetkili savcının raporuna tepki: Hafızam iyi durumda

Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi için 'Meksika Devlet Başkanı' diyen ABD Başkanı Biden, kendisine yaşlı ve hafızası iyi değil diyen Savcı Hur'a tepki gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, evinden çıkan gizli belgelerle ilgili raporunu açıklayan Özel Yetkili Savcı Robert Hur'un hazırladığı rapor hakkında açıklamalarda bulundu. Hur'a, 'hafızası ve yaşlılığıyla ilgili asılsız ithamda bulunduğu' gerekçesiyle tepki gösteren Biden, aynı toplantıda Gazze'deki duruma ilişkin açıklama yaparken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi için 'Meksika Devlet Başkanı' ifadesini kullandı.

'BUNA NASIL CÜRET EDERLER?'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, Özel Yetkili Savcı Hur'un kamuoyuna yeni açıkladığı raporu değerlendirdi. Evinden çıkan gizli belgelerle ilgili en başından itibaren savcılıkla işbirliği yaptığını, ilgili dosyaların çoğunu kendisinin değil görevlilerin taşıdığını ve gizli dosyaları kasıtlı olarak elinde tutmadığını savunan Biden, "Raporda bana yönelik hiçbir suçlama yapılmadı, doğrusu da buydu" diye konuştu.

Öte yandan, aynı raporda kendi hafızasına ve yaşına ilişkin metne işlenen bazı ifadelerden rahatsız olduğunu vurgulayan Biden, kendisinin akıl sağlığının ve hafızasının gayet iyi durumda olduğunu savundu. "Bana hafızası iyi değil demiş, hafızam iyi durumda. Oğlumun ölüm yılını hatırlamadığım belirtilmiş, buna nasıl cüret ederler, kim bunu unutabilir" şeklinde konuşan Biden, savcı Hur'un raporundaki bu tür ifadelerin doğru olmadığını belirtti.

'MEKSİKA DEVLET BAŞKANI SİSİ...'

Hafızasının iyi durumda olduğunu birkaç kez ifade eden Biden'ın bu cümlelerinden birkaç dakika sonra Gazze ile ilgili bir soruya yanıt verirken, "Meksika Devlet Başkanı Sisi ile görüştüm" demesi ABD kamuoyunda ve medyasında gündem oldu. Özellikle Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Biden'ın bu cümlesinin yer aldığı video kesitini sosyal medya hesaplarından paylaşarak, "Biden başkanlığa uygun değil" yorumlarını yaptı. ABD medyasında da hafızasının iyi durumda olduğunu söylemesinden hemen sonra Biden'ın Sisi'yi Meksika Devlet Başkanı şeklinde nitelemesinin ciddi soru işaretlerine yol açtığı yorumları yapıldı.

MACRON YERİNE MITTERAND, MERKEL YERİNE KOHL

Biden, 6 Ocak'ta da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile karıştırarak 28 yıl önce hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile görüştüğünü söylemişti. Beyaz Saray da zaman zaman dil sürçmeleri, boşlukla tokalaşması ve düşmeleriyle gündeme gelen Biden'ın gafını "Macron" şeklinde düzeltmişti.

Biden dün de 2017'de hayatını kaybeden eski Almanya başbakanı Helmut Kohl ile Angela Merkel'i karıştırdı. Manhattan'daki kampanya etkinliğine katılan Biden, 2021'de düzenlenen G7 toplantısında liderlerle 6 Ocak Kongre baskını olayları hakkında konuştuklarını hatırlattı. Merkel ile anısını anlatacakken gaf yaparak Merkel'i Kohl ile karıştıran Biden, "Sonra Helmut Kohl bana döndü ve 'Sayın Başkan, 1000 kişinin İngiltere Parlamentosunun kapılarını kırdığını, içeri girerken bazı polisleri öldürdüğünü ve başbakanın göreve başlamasını engellediğini öğrenseydiniz ne derdiniz?' dedi" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

ABD'de Özel Yetkili Savcı Robert Hur, Başkan Joe Biden'ın evinden çıkan gizli belgeleri 'bilerek' elinde tuttuğunu, ancak hem soruşturmadaki işbirliği hem de belgelerle ilgili detayları hatırlayamayacak kadar 'hafızasının zayıf olması nedeniyle Biden'a yönelik suçlamada bulunmayacağını açıklamıştı. Hur, raporunda, "Bir duruşmada Bay Biden muhtemelen kendisini jüriye karşı sempatik, iyi niyetli ve hafızası zayıf yaşlı bir adam olarak sunacaktır, aynen bizimle görüşmesinde olduğu gibi" cümlesine yer vermişti.

Ocak 2023'te yapılan iki farklı açıklamada, hem Joe Biden'ın Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde, hem de daha sonra evinin bir bölümünde Biden’ın Senatoda ve başkan yardımcılığı yaptığı dönemlere ait gizli belgeler bulunduğu bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler joe biden hafıza rapor