Biden'dan esrar suçlarına af: Binlerce kişi yararlanacak

ABD Başkanı Joe Biden, imzaladığı bir kararname ile esrar bulundurma ve kullanma ile ilgili belli suçlardan federal düzeyde mahkum edilmiş kişiler hakkında af kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, esrarla bağlantılı belli federal suçlardan mahkum edilen kişiler ve şiddet içermeyen uyuşturucu bağlantılı suçlardan tutuklanan 11 kişi için af kararı verdi. Biden'ın imzaladığı kararname, basit esrar bulundurma ile esrar bulundurma ya da kullanma teşebbüsü konusunda federal yasaları ihlal eden ve mahkum edilen kişiler için geçerli olacak. Biden, konuya ilişkin açıklamasında, "Esrara olan başarısız yaklaşımımız sebebiyle çok fazla hayat bitti. Bu hataları düzeltme zamanı" dedi. 

BBC'nin haberine göre, Beyaz Saray, söz konusu af kararının binlerce kişi için geçerli olacağını bildirdi. Açıklamaya göre, bu kişilerin başvurularını Adalet Bakanlığı'na iletmesi gerekiyor. ABD Başkanı Biden, geçen yıl çıkardığı kararnameyle, küçük miktarlarda esrar bulundurmaya ilişkin federal yasalardan hüküm giyen binlerce kişiyi affetmişti.

EYALET DÜZEYİNDE MAHKUM OLANLAR YARARLANAMAYACAK

ABD'de 24 eyalet ve Washington DC, bazı ya da tüm durumlarda esrar kullanımını suç olmaktan çıkarmış ya da yasalaştırmıştı. Ancak esrar kullanımı federal düzeyde hâlâ suç. Bu yılın başında ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri İdaresi, Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi'nin esrar üzerindeki federal kısıtlamaları gevşetme tavsiyesinde bulunmuştu.

Öte yandan, Joe Biden'ın kararnamesi, eyalet düzeyinde ilgili suçlardan mahkum olan kişileri kapsamayacak. Fakat Biden, eyalet valilerine yaptığı çağrıda onları da benzer bir adım atmaya davet etti. Biden, konuya ilişkin açıklamasında ayrıca, son kararnamenin amacının siyah toplumunu uzun zamandır kötü etkilemiş olan cezalardaki eşitsizliği ele almak ve esrar reformuna olan bağlılığını genişletmek olduğunu söyledi. 

ABD, dünya nüfusunun yüzde 5'ine ev sahipliği yapsa da dünyadaki tutukluların beşte biri ABD'de bulunuyor. ABD'deki tutuklu ve hükümlülerin orantısız ölçüde büyük bir kısmını ise siyah ABD'liler oluşturuyor. (DIŞ HABERLER)