Biden yönetimi süreci hızlandırıyor: 20 dolarlık banknotların yeni yüzü kölelik karşıtı Harriet Tubman olacak

ABD'de Joe Biden yönetimi, 20 dolarlık banknotların üzerinde bulunan eski başkan Andrew Jackson'ın resminin kaldırılması için sürecin hızlandırılacağını duyurdu. Kölelik karşıtı mücadelenin önemli isimlerden Harriet Tubman'ın banknotların yeni yüzü olması için 'adımlar atıldığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Joe Biden yönetimi, 20 dolarlık ABD doları banknotlarının üzerine kölelik karşıtı aktivist Harriet Tubman'in resmini koymak için sürecin hızlandırılacağını açıkladı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, 20 dolarlık banknotların üzerinde yer alan ABD'nin yedinci başkanı Andrew Jackson'ın resmini değiştirmek için Barack Obama döneminde başlatılan ancak Donald Trump yönetiminin 'geciktirdiği' değişikliğin 'hızlandırılması için çözüm arandığını' duyurdu.

"Banknotların ülkemizin tarihini ve çeşitliliğini yansıtması önemlidir" diyen Psaki, "Hazine Bakanlığı, Harriet Tubman'ın resmini yeni 20 dolarlık banknotlarının üzerine koymak için yeni adımlar atıyor" ifadelerini kullandı.

HAZİNE BAKANI ERTELEMİŞTİ

ABD'de ilk olarak eski başkan Obama, banknotların üzerinden Andrew Jackson'ın resminin kaldırılmasını istemişti. Ancak Trump'in görevi devralmasıyla beraber çalışmalar ertelenmişti. Trump yönetiminin hazine bakanı Steve Mnuchin, 2019 yılında yaptığı açıklamada, Harriet Tubman'ın resminin yer aldığı banknotların 2028 yılına kadar tedavüle çıkarılmayacağını açıklamıştı.

TRUMP'IN JACKSON HAYRANLIĞI

Trump, başkanlığı döneminde Oval Ofis'te portresini astığı Andrew Jackson'a hayranlığını birçok kez dile getirdi. Binlerce yerli Amerikalının tehcir edilmesi ve binlercesinin ölümüne neden olan yasayı imzalayan Jackson ile kendisini 'birçok yönden benzettiğini' söyleyen Trump, Jackson'ın 'bir kahraman olduğunu' söylemişti.

HARRIET TUBMAN KİMDİR?

ABD'nin Maryland eyaletinde 1822 yılında bir köle olarak doğan Harriet Tubman, 1894 yılında kölelikten kaçarak Pennsylvania eyaletine gitti. Burada 'Yeraltı Demiryolu' ismi verilen ve insanların Kanada'ya ulaşmasını sağlayan gizli yollar ve güvenli ağlar oluşturdu. Tubman'ın en az 70 insanı kölelikten kurtardığı biliniyor. (DIŞ HABERLER)