Biden, IŞİD liderinin ölümüne dair açıklamasında SDG'ye teşekkür etti

ABD Başkanı Joe Biden, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi'nin İdlib'de öldürülmesi hakkında basın toplantısı düzenledi. Kureyşi'nin kendisini öldürdüğünü belirten Biden, SDG'ye teşekkür etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, IŞİD lideri Ebu İbrahim Haşimi el Kureyşi'nin, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atme kasabasında düzenlenen operasyonda ölmesinin ayrıntılarını basın toplantısıyla duyurdu. Kureyşi'nin operasyon sırasında kendisini havaya uçurduğunu açıklayan Biden, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) de teşekkür etti.

'CEZAEVİ SALDIRISINDAN SORUMLUYDU'

Biden basın toplantısına, "Dün gece benim emirlerimle hareket eden Amerikan askeri güçleri, dünyaya yönelik çok büyük bir terösit tehdidi, IŞİD'in Hacı Abdullah olarak bilinen küresel liderini ortadan kaldırdı" diyerek başladı. Kureyşi'nin, Ebu Bekir el Bağdadi'nin ABD tarafından öldürülmesi sonrasında 2019'da örgüt liderliğine geldiğini belirten Biden, "IŞİD o günden beri Amerikalıları, müttefiklerimizi ve ortaklarımızı, ve Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da sayısız sivili hedef alan terör eylemleri düzenledi" ifadelerini kullandı.

Hacı Abdullah'ın dünya çapında IŞİD bağlantılı terör örgütlerinin yayılmasından sorumlu olduğunu belirten Biden, "Kendisi, Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir cezaevine yakın zamanda düzenlenen saldırıdan sorumluydu. Ki Suriye Demokratik Güçleri'ndeki cesur ortaklarımız bu saldırıya hızla yanıt verdi" dedi.

'EZİDİ SOYKIRIMININ ARKASINDAKİ GÜÇTÜ'

Biden sözlerine şöyle devam etti: "Ezidi halkına karşı, 2014 yılında Irak'ın kuzeybatısında yapılan soykırımın arkasındaki itici güçtü. Hepimiz yürek burkan hikayeleri, köylerin tamamen yok edildiği katliamları, binlerce kadının ve kızın köle olarak satıldığı, tecavüze maruz bırakıldığı, savaş silahı olarak kullanıldığını hatırlıyoruz."

'SİVİL ÖLÜMLERİ EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞTIK'

"Askerlerimizin cesareti sayesinde bu korkunç terörist lider artık yok" diyen Biden, altı çocuğun öldüğü operasyon sırasında sivil ölümleri en aza indirmeye çalıştıklarını da savundu. ABD Başkanı, Pentagon'a bu konuda tüm önlemleri alma talimatı verdiğini belirterek, "Bu teröristin etrafında çocuklar dahil aileleri tutma tercihinde bulunduğu bildiğimiz için,  havadan bir saldırı yerine kendi askerlerimizi daha çok riske atarak özel kuvvetlerle yerden saldırı düzenledik" ifadelerini kullandı. Biden, "Bu tercihi sivil ölümleri en aza indirmek için yaptık" dedi.

'SİVİLLERİN HAYATINA SAYGI GÖSTERMEYEREK KENDİNİ PATLATTI'

Biden, ekibinin operasyona dair raporu hâlâ hazırlamakta olduğunu belirterek, "Ama şunu biliyoruz ki, askerlerimiz teröristi yakalamak için yaklaşırken, son bir çaresiz korkaklık eylemiyle ve kendi ailesinin veya binada bulunan diğerlerinin hayatına hiç saygı göstermeyerek, işlediği suçlar için adaletle yüzleşmek yerine kendisini patlatmayı tercih etti. Sadece yelekle değil, binanın üçüncü katını patlattı" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, Kureyşi'nin bu şekilde tıpkı halefi Ebu Bekir El Bağdadi gibi kendi ailesinin üyelerini de öldürdüğünü söyledi.

'SDG'NİN ASLİ ORTAKLIĞININ YARDIMI DOKUNDU'

ABD askerlerine ve ailelerine müteşekkir olduğunu belirten Biden'ın, operasyon konusunda, SDG'ye de teşekkür etmesi dikkat çekti. Biden, "Aynı zamanda Suriye Demokratik Güçleri'nin asli ortaklığının da bize yardımı dokundu" dedi. ABD istihbaratına ve ulusal güvenlik birimlerine teşekkür eden Biden, "Bu operasyon, Amerika'nın terörist tehditleri dünyanın neresinde saklanırlarsa saklansınlar, onlara uzanıp ortadan kaldırma becerisinin göstergesidir" dedi.

'SDG, IRAK GÜVENLİK GÜÇLERİ VE PEŞMERGEYLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Konuşmasının sonunda 'ABD'yi terör tehditlerinden korumaya devam edeceğini' belirten Biden, "Ve ABD'yi korumak adına IŞİD üzerindeki baskıyı sürdürmek için yakın müttefik ve ortaklarımızla -Suriye Demokratik Güçleri'yle, Kürt peşmergeler dahil Irak güvenlik güçleriyle ve küresel koalisyonun 80'den fazla üyesiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'TERÖRİSTLERE GÜÇLÜ BİR MESAJ GÖNDERDİK'

Biden sözlerine, "Hâlâ tetikteyiz. Hâlâ hazırız. Dün geceki operasyon önemli bir terörist lideri savaş sahasından kaldırdı ve dünya çapındaki teröristlere güçlü bir mesaj gönderdi: Peşinizden geleceğiz ve sizi bulacağız."  (DIŞ HABERLER)