Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi: Çılgın rüyalar görüyorum

Yaklaşık 10 ay önce uğradığı bıçaklı saldırı sonucu bir gözünü kaybeden ve bir elini kullanamayan Salman Rüşdi, yaşadıklarının ruh sağlığını etkilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen yıl New York’ta katıldığı bir etkinlikte bıçaklı saldırıya uğrayan ve saldırı sonucu bir gözünü kaybeden 'Şeytan Ayetleri' kitabının yazarı Salman Rüşdi, saldırının ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini anlattı.

6 hafta boyunca hastanede kalan yazar, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Çılgın rüyalar görüyorum. Bunu kafamdan çıkarmadan hayatıma devam etmem zor" dedi.

Birkaç ay önce sanal olarak Hay Edebiyat Festivali'ne katılan Salman Rüşdi, saldırı hakkında bir kitap yazacağını açıklamıştı. Rüşdi, "Sadece saldırı hakkında değil, ne olduğu ve bunun ne anlama geldiği de kaleme alacağım. Birkaç yüz sayfalık kitap olacak. Yazması kolay değil ama başka bir şey yapabilmek için atlatmam gereken bir şey. Bununla hiçbir ilgisi olmayan bir roman yazmaya gerçekten başlayamam. Bu yüzden bununla ilgilenmem gerekiyor" demişti.

Ne olmuştu?

Uzun süredir New York'ta yaşayan Salman Rüşdi, 12 Ağustos 2022’de ABD'nin Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğradı. Biri boynundan olmak üzere 15 bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alındı.

New York Times’a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, yazarın hayati tehlikeyi atlattığını ancak karaciğeri ile bir kolunun bıçak darbelerinden ciddi hasar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini ifade etti. Aynı günün akşamı, polis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerinin New Jersey’deki evinde arama gerçekleştirdiği Matar, 14 Ağustos'ta, ilk çıktığı mahkemede suçsuz olduğunu iddia etti.

1980’lerde yazdığı 'Şeytan Ayetleri' kitabı İslam dünyası tarafından hedef gösterilen Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti. Humeyni’den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu belirtmişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)