Beyrut Limanı patlamasının yıl dönümü: 'Uluslararası soruşturma' talebi

Lübnan'da 218 kişinin hayatını kaybettiği Beyrut Limanı patlamasının yıldönümünde uluslararası insan hakları kuruluşlarından yapılan açıklamada, soruşturmanın iki yıldır ilerlemediğine dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen ve 218 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın yıl dönümü anılıyor. Uluslararası kuruluşlardan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne yapılan çağrıda, patlamada sorumluluğu olan yetkililerin yargılanması sürecinin ilerlemediği belirtilerek yeni bir gözlem heyetinin oluşturulması talebinde bulunuldu.

AP'nin haberine göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu uluslararası insan hakları kuruluşları, "Soruşturmanın adaleti sağlayamayacağı her zamankinden daha açık" ifadelerini kullandı, BM'nin uluslararası bir soruşturma gözlem heyeti görevlendirmesi için çağrı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü'nden Diana Semaan, "Lübnanlı yetkililer liman patlamasıyla ilgili yerel soruşturmayı engellemeye ve geciktirirken adaleti sağlamanın tek yolu uluslararası bir soruşturma" dedi. BM uzmanlarından yapılan açıklamada da “Yakın tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan birinin neden olduğunu bulmak için hiçbir şey yapılmadı” vurgusuna yer verildi.

FAİLLER YARGILANMADI

Lübnan'da patlamayla ilgili soruşturmada, 2013 yılından bu yana limanda amonyum nitrat depolandığı ortaya çıkmış, aralarında hükümet yetkililerinin de olduğu bir dizi kişinin yargılanması için soruşturma açılmıştı.

Lübnan soruşturmasını yöneten yargıçlardan Tarek Bitar, dört eski üst düzey hükümet yetkilisi ve güvenlik görevlileriyle ilgili "kasten öldürme ve görev ihmali" gerekçesiyle ceza talebinde bulunmuştu. Ancak soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilemezken hakkında ceza istenen iki yetkilinin mayıs ayı seçimlerinde yeniden parlamentoya seçilmesi de tepkiye neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)