Beyaz Saray'dan 'Irak' özrü: 'Art niyet yoktu'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Kirby, Bağdat hükümetinin, 2 Şubat'ta Irak'taki İran destekli gruplara saldırılardan önce konuyla ilgili bilgilendirildiği açıklaması için özür diledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 2 Şubat Cuma günü Irak ve Suriye'de İran destekli milis grupların üslerine düzenlenen saldırılardan önce Irak hükümetini haberdar ettiklerine dair açıklamasından geri adım attı. Kirby, saldırıların ardından yaptığı açıklama için özür diledi.

AA'nın aktardığına göre, yaptığı hatadan dolayı çok pişman olduğunu ve özür dilediğini belirten Kirby, hatasının ardında herhangi bir art niyet olmadığını belirtti. Kirby, 'İran destekli milis gruplara saldırılardan önce Irak hükümetini haberdar ettikleri' yönündeki açıklamayı, saldırının ilk saatlerinde kendisine verilen bilgiler üzerinden yaptığını söyledi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KIRBY'İ YALANLAMIŞTI

John Kirby, 2 Şubat'ta, İran destekli milis grupların üslerine düzenlenen saldırılardan önce Irak hükümetinin bilgilendirildiğini ifade etmişti. Bu açıklamadan dört gün sonra, 6 Şubat Salı günü günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Irak, bölgedeki diğer tüm ülkeler gibi, askerlerimizin ölümünün ardından bir karşılık verileceğini biliyordu. Cuma günü verilen karşılığa ilişkin olarak ise bir önceden bildirim olmadı. Iraklıları saldırılardan hemen sonra bilgilendirdik" ifadelerini kullanarak Kirby'nin yaptığı açıklamayı yalanlamıştı. 

Bu açıklamadan bir gün sonra günlük basın toplantısında konuşan John Kirby, Irak hükümetinin bilgilendirildiği yönündeki ilk açıklamasından geri adım atarak özür diledi.

Ne olmuştu?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye-Ürdün sınırında üç ABD askerinin hayatını kaybettiği, 40’tan fazla askerin yaralandığı ABD’ye ait Kule 22 adlı üsse yapılan saldırıya karşılık olarak Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait olduğunu söylediği hedeflere 2 Şubat'tan itibaren hava saldırıları düzenlediğini duyurmuştu.

CENTCOM'un yazılı açıklamasında, Suriye ve Irak'ta İran devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ile bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırısıyla vurulduğu bildirilmişti.

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Avvadi, yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan yönetimi, Kaim Akkaşat (Enbar) bölgesindeki güvenlik güçlerimize saldırı düzenledi. Bu düşmanca saldırı aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin şehit olmasına ve 25 kişinin yaralanmasına neden oldu" demişti. Saldırının bölgedeki yerleşim yerleri ve kamu mallarında hasara neden olduğunu ifade eden Avvadi, ABD'nin söz konusu saldırıyla ilgili Irak hükümetine bilgi verdiği iddialarının ise 'asılsız' olduğunu belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)