Berivan Altürk davasında karar talebi reddedildi

Şırnak'ta yaşayan Berivan Altürk, 21 Nisan 2022’de eski eşi Metin Şengil tarafından katledildi. Cinayetle ilgili davanın bugün görülen duruşmasında karar beklenirken, dava 17 Şubat'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Şırnak’ın Uludere ilçesinde 21 Nisan 2022 günü, Metin Şengil eski Berivan (Mihriban) Altürke ve 8 yaşındaki kızına silahlı saldırıda düzenledi. Şengil, 23 Nisan 2022’de Uludere Emniyet Müdürlüğü’ne giderek teslim oldu. Tutuklanan Şengil’in katledilen Berivan Altürk’e daha önce sistematik olarak şiddet uyguladığı ve ölümle tehdit ettiği ortaya çıktı.

Şırnak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde, bugün görülen duruşmaya Altürk ailesinin avukatı Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nden Fatmanur Aksoy, Şırnak Barosu’ndan Aycan İrmez, Berivan Altürk’ün ailesi, sanık Metin Şengil ve avukatı katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Şengil, “Eşimi kasten öldürmedim” dedi. Şengil, Berivan Altürk’ü katlettiği silaha 3 gerçek, 3 ses mermisi koyduğunu mermileri silaha koyarken sırasını karıştırdığını öne sürdü. Ayrıca daha önce verdiği 54 sayfalık savunma metnine 20 sayfalık savunma metni daha ekledi.

Sanık avukatı Fuat Turgut yaptığı savunmada Berivan Altürk’ün öldürücü bir yara almadığı, kan kaybından ölmediğini öne sürerek, bunun Adli Tıp tarafından doğrulanmasını talep etti.

TANIK ZORLA GETİRİLECEK

Berivan Altürk’ün avukatı Fatmanur Aksoy ise, yeterli delil olduğunu söyledi ve davanın karara bağlanmasını talep etti. Telefon konuşmalarında bulunan tehdit mesajlarına değinen avukat Aksoy, her şeyin açıkça ortada olduğunu belirtti.

Savcı duruşmada “telefon incelenmesini, dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi, sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesi” yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme başkanı mütalaayı göz önünde bulundurarak telefon kayıtlarının incelenmesi ve tanık Ömer Ünver’in zorla dinlenmesi ve sanığın tutukluluğun devamına karar vererek duruşmayı 17 Şubat 2023’e erteledi.

'MAHKUMİYET KARARI BEKLİYORUZ'

Duruşması sonrası açıklama yapan Berivan Altürk’ün aile avukatı Fatmanur Aksoy, karar beklediklerini dile getirdi.

Aksoy, “Açıkçası biz bu celsede karar bekliyorduk. Dosya bizim için tekamül etmiştir. Yıllardır Mihriban'a yönelik hakaretleri, canına kasta varan davranışları olay günü tasarladığı, keşif yaptığı, silahını gitar kutusunun içine saklayarak Mihriban’ı öldürmeye gittiği sabittir. Ancak eksik deliller olduğu bir telefon incelemesinin daha yapılması mahkemece takdir edildiği için duruşma ertelendi. Biz bir diğer celsede lehimize karar bekliyoruz. Mahkumiyet kararı bekliyoruz” diye konuştu.

Aksoy, duruşmada sanık avukatının katledilen Berivan Altürk’ün ölümüne ilişkin “öldürücü yara yoktur” ifadesiyle ilgili olarak ise, “Söylediğinin tıbben veya hukuken bir karşılık bulacağını düşünmüyoruz. Zaten otopsi raporu alındı. Yakın mesafeden vurulduğu belli yaralanmalarından çok ciddi kemik parçalanmaları mevcut zaten ölümcül yaralar bunlar. Tekrardan bir rapor alınmasına gerek yok. Biz sanığın boşanırsa daha az ceza alacağını düşünerek bilerek boşandığını düşünüyoruz” dedi.

'KADIN CİNAYETLERİ DOSYALARININ ERKEN KARARA ÇIKMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Şırnak Barosu'ndan avukatı Aycan İrmez ise bu tür davalarda kararın erken çıkmasını beklediklerini belirterek, “Biz de karar bekliyorduk. Bitme aşamasında olduğunu eksikliklerin olmadığını dile getirmiş olsak da maalesef sanık avukatının ve sanığın bazı talepleri olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Özellikle bazı telefonların dinlenmesine ait. Ancak hem Mihriban Altürk hem de Metin Şengil’e ait telefonlar dinlenmiş ve dosya kapsamına alınmış ama üçüncü bir telefon söz konusu oldu” diyen İrmez, “Ailenin ısrarla Mihriban’ın kızına ait olduğunu söylemesine rağmen tekrar incelenmesi talep edildi. Bize göre bu tür dosyaların derhal etkin ve etkili bir kovuşturmanın esas alınıp karara çıkarılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.