Belediyeden muhtarlara 'tebdili mekân' gezisi: ‘Bu bir seçim rüşveti’

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi, muhtarları Antalya’ya ve Kıbrıs’a götürüyor. Belediye yetkilileri, gezilerin sponsor tarafından karşılandığını söylese de geziler tepki çekti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’daki 1060 muhtarı, Antalya’ya geziye götürüyor. Muhtarların ilk grubu 27-30 Eylül’de gidip geldi, ikinci grup ise 23-26 Ekim tarihlerinde bölgeye gidecek.

Nilüfer Belediyesi de 60 muhtarı, 18-22 Ekim tarihlerinde Kıbrıs’a götürüyor. Her iki belediyenin muhtarlar için düzenlediği geziler, bütçeleri nedeniyle soru işareti yarattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, gezinin belediye bütçesinden çıkmadığını, maliyetleri sponsorun karşıladığını söyledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, duruma tepki göstererek bunun seçim rüşveti olduğunu belirtti.

‘MASRAFLAR BELEDİYEDEN DEĞİL, SPONSORDAN’

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, bu organizasyonun Antalya’da olmasının nedenini, 'Tebdili mekânda ferahlık vardır' sözüyle açıkladı. Yetkili, gidiş, dönüş, kalma, yeme, içme masraflarının bir sponsor tarafından karşılandığını söyledi. Sponsor bilgisi ve masraflara yönelik bilgi ise paylaşılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Haziran 2023 tarihindeki tasarruf genelgesinde “Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar dışında açılış, kokteyl, yemek ve gezi yapılmayacak” ifadeleri yer alıyor. Belediye yetkilisi, organizasyonun belediye bütçesinden karşılanmadığı için ortada bu genelgeye aykırı bir durumun bulunmadığını savundu.

Nilüfer Belediyesi de 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle 18-22 Ekim tarihleri arasında ilçedeki muhtarların da talebiyle Kıbrıs gezisi düzenliyor. Nilüfer Belediyesi’nin muhtarlar için düzenlediği bu etkinliği gelenek haline gelmiş. Her yıl rutin olarak gezi düzenleniyor. Nilüfer Belediyesi de etkinliğin masrafının belediye bütçesinden karşılanmadığını belirterek bütçe konusunda bilgi vermedi.

‘SPONSORLAR KONUSUNDA GAZETECİLERE BİLGİ VERİLMELİ’

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, belediyelerin muhtarları geziye götürmesine ve gazetecilere konu hakkında bilgi verilmemesine tepki gösterdi. Baysal, “Antalya’ya 1060, Kıbrıs’a 60 muhtar gidiyor. Antalya’daki maliyet yaklaşık 7 milyon lira, Kıbrıs için 3 milyon lirayı buluyor. 10 milyon liraya Bursa için birçok hizmet yapılabilir. Ama her şeyden önce bu bir seçim rüşvetidir” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Bursa için ‘turizm kenti’ dediğini hatırlatan Baysal, “Antalya’da hangi eğitimden geçecekler? Turizm organizasyonlarının yapıldığı merkezlerden biri Uludağ. 130 kilometre sahil şeridimiz var ama Büyükşehir, Antalya’yı tercih ediyor. Neden?” diye sordu. Sponsorlarım kimler olduğu hakkında gazetecilere açıklama yapmak zorunda olduklarını aktaran Baysal, “Müteahhitlerin olduğunu dolaylı yoldan aldığımız bilgilerden biliyoruz. Ama müteahhitler ne karşılığı bu paraları aktarıyor? Gerek Bursa Büyükşehir Belediyesi gerek Nilüfer Belediyesi kişisel gelecekleri için Bursa’nın gelirlerinden harcamasınlar. Bursa genelinde 5 bin dersliğe ihtiyaç var, Nilüfer ilçesinde bazı mahallelerde okullar yok. Eğitime kaynak aktarmak yerine muhtarları geziye götürmek hangi akla hizmettir?” diye konuştu.