Belediye binası satıldı, esnaf çıkartılıyor: 'Bizi ayazda bıraktılar'

Giresun Belediyesi 80-90 milyon TL arasında değer biçilen Belediye Ek Hizmetler Binası'nı 42 milyon TL'ye sattı. Binada bulunan esnafın ise kendilerine sorulmadan tahliyesi istendi.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - Giresun Belediyesi, CHP'li başkan Kerim Aksu döneminde Şeyhkeramattin Mahallesi'nde 2012 yılında yapımı tamamlanan ve içerisinde nikah salonu, otopark, belediyeye ait birimler, yöresel ürünler pazarı ve işyerlerinin olduğu Belediye Ek Hizmetler Binası'nın satışını gerçekleştirdi. Ek Hizmetler Binası'nın satışı ile ilgili olarak AK Partili ve MHP'li meclis üyelerinin oyları ile binanın satışı için belediye encümenine yetki verilmişti.

Satış ihalesine ise sadece bir firma girdi ve 42 milyon bedelle binayı satın aldı. Beş katlı olan binanın değerinin 80-90 milyon TL arasında olmasına rağmen yarı fiyatına gerçekleşen satış kentte tepki topladı. Satın alan firmanın Giresun Belediyesi'nin yaptırdığı oto galericiler sitesinin inşaatını yapan firma olduğu öğrenildi. Belediyenin satışı firmaya olan borca karşılık gerçekleştirdiği dile getirildi.

TOPKARA: BİZLE GÖRÜŞMEDEN SOKAĞA ATIYORLAR

Ek Hizmetler Binası yapılmadan önce bölgede bulunan yöresel ürünler pazarı için, dönemin başkanı Kerim Aksu binanın alt katında bulunan dükkanları tahsis etmişti. Binanın satışı ile tarihi yöresel ürünler pazarında bulunan esnafın da binadan çıkarılacağı öğrenildi. Yıllardır aynı bölgede yöresel ürünler satan esnaf belediyenin kendileriyle görüşmeden binadan çıkarılmalarının istendiğini belirterek tepki gösterdi.

Yöresel ürünler pazarında bulunan esnaftan Muhammet Topkara, belediyenin kendilerine haber vermeden binayı satmasının kendilerini çok üzdüğünü ve sokağa atıldıklarını söyledi. Bu zamanda işyerini başka bir yere taşımanın çok zor olduğunu dile getiren Topkara, "Bunlardan bunu beklemiyordum. 'Ummadık taş baş yarar' derler ya bunlar aynı bu şekilde. Beni üzen, beni ve arkadaşlarımı hiç muhatap almadan kendi başlarına karar almaları. Benim ekmek teknem burası. Benim borçlarım var nasıl ödeyeceğim? Bir emeklilik maaşım var 7 bin 500 lira. Onların keyfi yerinde. Ben gece 3'te dağ bayır dolaşıp bu mahsulleri toplayıp burada Giresun halkına sunacağım, sen kulağımdan tutup beni dışarı atacaksın. Böyle bir dünya olabilir mi? Karadeniz Bölgesi'nde hiç olmayan ürünleri toplayıp satıyoruz biz. Kerim Bey burayı yıktı, yaptı, söz verdi ve bize dükkanları teslim etti. Bunlar hiç orta yol bulmuyor" sözlerini kullandı.

GEDİK: BANA MADALYA VERECEKLERİNE KAPIYA ATIYORLAR

Bölgenin en eski esnafından olan ve aynı zamanda Şeyhkeramattin Mahallesi Muhtarı olan Sebahattin Gedik, belediyenin kendilerine hiç danışmadığını ifade etti. 1954 yılından bu yana aynı yerde yöresel ürünler esnaflığı yaptığını kaydeden Gedik, belediyenin kararıyla tarihin de yok edildiğini dile getirdi.

"Bir müteahhide sattılar, bizi de ayazda bıraktılar" diyen Gedik, "1954 yılında dedem ve babam burada bu işi yapıyordu, bugün de ben yapıyorum. Buranın en eskisiyim. Biz 70 yıldır Giresun Belediyesi'ne kira ödüyoruz. Bana madalya verecekleri yere beni kapıya atıyorlar. Böyle bir düzen olmaz. Biz buraya girerken 11 bin dolar katkı payı vermiştik belediyeye. Yapıldı bize teslim edildi. Biz bu işi başka yerde yapamayız. Yöresel ürüncülerin yeri burasıdır. Ben aynı zamanda buranın muhtarı olmama rağmen bana hiç danışılmadı. Her gelen bir şey satıyor. Çok kelepir fiyata satıldı. 10 tane daire alamaz. Burada tarih yok ediliyor" şeklinde konuştu.

BEKTAŞ: EKONOMİNİZ GÜZELSE MÜLKÜ SATIP KİRAYA ÇIKAR MISINIZ?

CHP Giresun Merkez İlçe Teşkilatı bina önünde esnafla birlikte basın açıklaması yaparak satışa tepki gösterdi. CHP Giresun Merkez İlçe Başkanı Murat Bektaş, belediyenin elinde ne var ne yoksa sattığını, zihniyetlerinin kendilerini şaşırtmadığını söyledi. "Güçlü belediyecilik hikayeleriyle başlayıp güzelim kurumu emlak ofisine çevirenlerin utanç tablosunun önündeyiz" diyerek sözlerine başlayan Bektaş, "Belediyenin geçmişte yaptığı kazanımları sırf CHP yaptı diye silinmesine gönlümüz razı değil. Açıklama yapıyorlar, diyorlar ki ‘bizim bütçemizin yarısı kadar borcumuz var’. Belediyenin 2023 yılı bütçesi 750 milyon lira. Yani borçları 375 milyon lira civarında olmalı. Madem belediyenin bütçesinin yarısı kadar borcunuz var, madem bu kadar müreffeh bir belediye bütçeniz var. Neden böyle bir hizmet binasını satıyorsunuz? Burası sizin mülkünüz. Bir insan kendisine ait mülkten çıkıp kiraya geçiyorsa ona zengin, ekonomisi güzel denir mi?” diye sordu.

'KENDİ DAİRELERİNİ YARI FİYATINA SATSINLAR DA GÖRELİM'

Belediyenin kredi çekerek borçlanmasına CHP’lilerin her zaman karşı çıktığını ve onay vermediğini açıklayan Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Giresun meclisine getirilen kredi talebi 240 milyon lira civarında. Burayı 42 milyon liraya sattınız. Biz bugüne kadar CHP olarak belediyenin kredi çekmesine karşı çıktık. Geçen ay cari borçları ödemek için 30-40 milyon lira kadar kredi talep ettiniz ve meclisten geçti. Burayı satmayın, 42 milyon lira cari borçların ödenmesi için kredi başvurusunda bulunun, meclis üyelerimiz ilk defa onay verecek ‘burası satılmasın’ diye. AK Parti grubunda çok fazla müteahhit arkadaş var. Eğer bu satıştan vazgeçmezlerse, kelepir fiyatına burayı satarlarsa bu şehre ihanet edecekler. Şurayı yarı fiyatına satıyorlar, kendi dairelerini yarı fiyatına satsınlar da görelim. Biz CHP meclis grubu olarak bu işin yargı sürecini başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.