Belediye Başkanı: Kocaeli'de 24 bin konut risk taşıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kentte olası bir deprem karşısında risk taşıyan 24 bin konut olduğunu belirterek, dönüşüm için 1 milyar liraya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yalova'da Deprem Anıtı karanfillerle donatıldı. (Fotoğraf: DHA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999'daki depremde ölenler düzenlenen törenlerle anıldı. Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın verdiği bilgiler ise depremin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen önlemler noktasında ancak bir arpa boyu yol gidilebildiğini ortaya koydu.

DHA'da yer alan habere göre Gölcük Kavaklı sahilinde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, depremin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen kentte halen hasarlı binalar bulunduğuna dikkat çekti. 

HALEN 1500 HASARLI KONUT VAR

Kocaeli'de halen yaklaşık 1500 hasarlı konut olduğuna vurgu yapan Büyükakın konuşmasına şöyle devam etti:

"Zamanında, temelinde ihtiras yattığına inandığım sebeplerle, bir tarafında alıcı, bir tarafında satıcının olduğu, öbür tarafta kamu yöneticisinin olduğu bir yaklaşım ile bu ortaya çıkmış. Kabahatli arayacak değiliz. Şu anda, günahı kimin üzerine atacağımızla uğraşacak da değiliz. Bu olmuş, binalar yıkılmış, insanlar vefat etmiş, insanlar sakat kalmış. Ama halen, 22 sene sonra bugün, bin 500 tane konut duruyor. 'Efendim niye yıkmıyorsunuz? Görevli değil misiniz?' denilebilir. Fakat o kadar basit değil. Çünkü hukuki meseleler var. Mesela şu anda vatandaş orta hasarlı konutları, 'Ben yapacağım' dediğinde, bizim onu yıkma şansımız yok.

24 BİN KONUTUN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Yaptığımız risk değerlendirme analizlerine göre, bu kentte halen 24 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bu konutlar riskli. Ağır hasarlı ve orta hasarlı konutlardan bahsetmiyorum. Kimisi zemininden dolayı risk altında, kimisi inşaat kurallarına uyulmamasından, deprem yönetmeliklerinden, geçmişte kalmış olmasından dolayı risk altında. Şunu biliyoruz ki, 24 bin tane konut risk taşıyor. Bu 24 bin konutu değiştirmek için, bu kentin 1 milyar TL paraya ihtiyacı var. Elimizi hep birlikte taşın altına koyup, bunları dönüştürmemiz lazım. Dönüştürmek için elimizden geleni yapıyoruz." (HABER MERKEZİ)