Belçika, barınma sağlamadığı sığınmacıya tazminat ödeyecek

Belçika'da bir iş mahkemesi, bir sığınmacıya bir yıldan uzun süredir barınacak yer sağlamadığı gerekçesiyle devleti ve sığınmacı kabul kurumu Fedasil'in tazminat ödemesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'da mahkeme, bir sığınmacıya bir yılı aşkın süredir barınacak yer göstermediği için devleti ve Federal Sığınmacı Kabul Kurumu Fedasil'i mahkum etti. Mahkeme, sığınmacıya verilen manevi zarar için 2 bin 500 euro ödenmesine hükmetti.

AA'nın aktardığına göre, 8 Şubat'ta açılan davayı karara bağlayan Liege kentindeki iş mahkemesi, sığınmacıya barınma sağlamadığı ve hiçbir sosyal hizmet sağlamayarak sokağa terk ettiği için devleti ve Fedasil'i kınayarak manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

TOPLAM 168 MİLYON EURO TAZMİNAT

Son açılan davada devlet ve Fedasil'in müştereken 2 bin 500 euro tazminat ödemesine karar verilirken, Belçika basınına yansıyan bilgilere göre, ülkede bir yılı aşkın süredir devam eden sığınmacı krizinde devlet ve Fedasil, çeşitli ulusal mahkemelerce 8 bin 600 kez suçlu bulundu. Tümünde toplam 168 milyon euro ceza ödemesi gereken Belçika devleti ve ilgili kurum, ödeme yapmayı reddetti. Bu nedenle Fedasil'in mobilyalarına haciz de geldi.

Ne olmuştu?

Belçika'da sığınma başvurusu yapanlara barınacak yer gösterilmemesiyle ilgili bir yılı aşkın süredir kriz yaşanıyor. Devlet, mülteci kabul merkezlerinin kapasitelerinin dolmasını gerekçe gösteriyor.  Gönüllü avukatlar, Brüksel mahkemelerinde Fedasil ve devlete karşı binlerce dava açarken, sığınmacıların avukatları, mahkeme kararlarına riayet edilmemesi üzerine sığınmacıların davalarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyor.

AİHM, bugüne dek 5 kez yüzlerce sığınmacıya barınma sağlamaması nedeniyle Belçika aleyhine ihtiyatı tedbir kararı aldı. Fedasil'in bekleme listesinde 2 bin 700 kadar kişi bulunuyor. Bu kişilerin çoğu başkent Brüksel'de sokaklarda kalıyor. Yerel ve uluslararası STK'ler, 'Belçika'nın göçmenler için çekici hale gelmemesi amacıyla bu politikayı bilinçli izlediğine' işaret ediyor.

Son olarak 29 Mart'ta Uluslararası Af Örgütü, ülkedeki ilgili makamların krizin uzamasına göz yumduğunu belirterek, 'devletin yükümlülüklerine tamamen aykırı şekilde, çocuklar da dahil olmak üzere, yüzlerce sığınmacıyı sokakta bırakarak binlerce mahkeme kararını ve hukukun üstünlüğünü hiçe saydığına, ihmalkar ve sorumsuz davrandığına' dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)