Belaruslu muhalif siyasetçiye 15 yıl hapis cezası

Belarus’ta yapılan son devlet başkanlığı seçimlerinde Lukaşenko’ya karşı yarışan ve seçimin ardından ülkeyi terk eden Svetlana Tikhanovskaya, gıyabında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Twitter
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhalif siyasetçi Svetlana Tikhanovskaya, ülkesi Belarus’ta gıyabında görülen davada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sürgündeki siyasetçinin hapis cezasını Belarus devlet haber ajansı Belta duyurdu. Reuters’ın haberine göre, destekçilerinin kendisi hakkındaki iddiaları ‘anlamsız bir maskaralık’ olarak değerlendirdiği Tikhanovskaya, ocak ayında ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla, beraberindeki dört muhalif isimle birlikte gıyabında yargılanmaya başlamıştı. 

'BUGÜN KENDİ CEZAMI DÜŞÜNMÜYORUM'

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Svetlana Tikhanovskaya, '15 yıl hapis cezası... Rejim, Belarus'taki demokratik değişimler için çalışmalarımı böyle 'ödüllendirdi.' Fakat bugün kendi cezamı düşünmüyorum. Binlerce masum insanı, gerçek anlamda gözaltına alınan ve hapis cezası verilen insanları düşünüyorum. Her biri serbest bırakılana kadar durmayacağım" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Svetlana Tikhanovskaya, Belarus’un ünlü YouTube blogçularından olan eşi Sergei Tikhanovsky’nin 2020 yılındaki Devlet Başkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı seçime girmeye hazırlanırken izinsiz bir gösteriye katılmakla suçlanıp tutuklanması üzerine 2020 yılında Lukaşenko karşısında Ağustos 2020’de seçime girdi. 

Devlet Başkanı Lukaşenko, 2020’deki seçimlerde altıncı kez devlet başkanı seçilirken ülkedeki muhalifler seçimlerin usulsüz olduğunu söyledi. Seçimlerin ardından ülkede geniş çaplı protestolar başladı. Lukaşenko, protestocuları ‘hükümeti devirmeye çalışmak’ ile suçladı. Tikhanovskaya da bu süreçte Belarus’tan ayrılarak Litvanya’ya sığındı. 

Tikhanovskaya ve beraberindeki dört muhalif isim başkent Minsk’te gıyaplarında yargılandı. Beş isme yöneltilen suçlamaların arasında ‘aşırılıkçı bir örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘nefrete teşvik etmek’ ve ‘milli güvenliğe zarar vermek’ de vardı. 

Sürgündeki muhalif siyasetçi Pavel Latushka da Minsk’te görülen davada 18 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Maryya Maroz, Volha Kavalkova ve Siarhei Dylevski’ye 12’şer yıl hapis cezası verildi. (DIŞ HABERLER)