Bekaroğlu'ndan Varank'a: Soylu'yu kıskanıyorsun

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. CHP'li Bekaroğlu Varank'a "Soylu'yu kıskanıyorsun" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçe kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Mustafa Varank, bakanlık bütçesinin sunumunda teknolojik gelişmeleri anlatırken, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, bu komisyonda ilk bütçe sunumumu yaptığımda ülkemizde milyar dolar değerlemeye ulaşan tek bir teknoloji girişimi yoktu. Gururla ifade etmek isterim ki; bugün Türkiye’nin 6 unicornu, bizim tabirimizle 6 turcornu var. Teknoloji ekosisteminde ne olduğunu görmek için New York'a, Londra'ya aslında hamburger yemeye gitmeye gerek yok. Türkiye'deki teknoparkları gezdiğinizde bu ekosistemin ne hale geldiğini görebiliyorsunuz" diye konuştu.

'AJANSIN, PROVOKATÖRSÜN…'

Bunun üzerine, CHP'li milletvekilleri "Saygısızlık yapma" diye tepki gösterdi. Konuşmasına devam eden Varank, itirazların sürmesi üzerine, "Beyefendi acıktıysanız siz hamburger yemeye gidebilirsiniz, ben devam edeyim" dedi. CHP'li Süleyman Girgin ayağa kalkarak, "Hakaret yok" diyen Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz'a, "Bakana söyleyin provoke etmesin" diye seslendi. Varank ise elindeki metni okumaya devam etti. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Böyle görüşme olmaz. Ajansın, provokatörsün" dedi. Bakan Varank da, "Terbiyesizlik yapma, yaşından başından utan" diyerek Bekaroğlu'nu eleştirdi. Bekaroğlu da Bakan Varank'a, "Soylu'yu kıskanıyorsun" dedi.

ANKA'nın aktardığına göre Varank'ın sunumundan öne çıkan başlıklar özetle şöyle: 

 

TOGG'UN 115 TEDARİKÇİSİNDEN 86'SI YERLİDİR: "Ben buradan, Gemlik’e gelerek milletimizin bu mutluluğuna ortak olan herkese teşekkür ediyorum. TOGG Türkiye’deki üretim alt yapısının ve Türk mühendislerinin kabiliyetlerinin hangi noktalara geldiğini gösteren en güzel örneklerden biridir. Otomotiv sektörünü ve tedarik endüstrisini kökten dönüştürme potansiyeline sahip müstesna bir projedir. Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki; TOGG’un 115 tedarikçisinden 86’sı yerlidir…

81 İLİMİZDE 1571 ŞARJ İSTASYONU KURULACAK: Uygulamaya aldığımız Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonu Destek Programı’yla, nisan ayına kadar 81 ilimizde 1571 şarj istasyonu kurulacak. Biz TOGG’un doğuştan elektrikli olması gerektiğini söylerken, esasında bir vizyon ortaya koymuştuk. Türkiye’nin elektrikli araçlar ve batarya teknolojilerinde global bir üretim üssü olabileceğini dile getirmiştik. Hamdolsun bu yolda somut çıktılar görüyoruz. Ford Otosan’ın Gölcük’teki 24,6 milyar liralık yeni yatırımıyla, yılda 210 bin elektrikli araç üretilecek. Toyota, yeni nesil şarj-edilebilir hibrid otomobil ve batarya üretimi için yaklaşık 7 milyar liralık yatırımını Sakarya’da hayata geçiriyor.

 

YÖRÜNGEYE FIRLATIYORUZ: TÜBİTAK merkez ve enstitülerinde teknolojik bağımsızlığımızı tahkim eden stratejik projeler yürütüyoruz. Ülkemizin ilk metre-altı yüksek çözünürlüklü milli gözlem uydusu İmece ile Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A’yı 2023 yılında yörüngelerine fırlatıyoruz.

TÜRK UZAY YOLCUSUNUN SEÇİMİNDE ARTIK SON AŞAMAYA GELDİK: Ay Araştırma misyonunda kullanacağımız uzay aracının ve hibrit roketin kavramsal tasarımları ile ön tasarımları tamamlandı, kritik tasarım aşamasına geçildi. Hibrit roket motorumuzun uzay ortamındaki testlerine başladık. Türk uzay yolcusunun seçiminde artık son aşamaya geldik.

ANTAKYA KÜNEFESİ: Coğrafi işaretlerimizin uluslararası düzeyde korunmasına da özel önem veriyoruz. Antakya Künefesi, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde ilan edilerek Avrupa’da tescil aşamasına gelen son ürünümüz oldu." (HABER MERKEZİ)