'Beatles' kod adlı IŞİD üyesine ABD'de müebbet hapis cezası

IŞİD üyesi İngiliz vatandaşı Alexanda Kotey, ABD'de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz vatandaşı "Beatles" kod adlı IŞİD mensubu Alexanda Kotey, ABD'de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. BBC'nin haberine göre, ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Alexandria Bölge Mahkemesi Yargıcı Thomas Selby Ellis, Kotey'in Suriye'deki eylemlerini "korkunç, saldırgan ve acımasız” olarak niteledi. Yargıç Ellis, Kotey'in işkence ettiği insanların “savaş esirleri veya asker olmadıklarını,” Suriye'ye “yardım amaçlı” gittiklerini söyledi. Kotey'in karar duruşmasına hiçbir “duygu” sergilemediği belirtildi. 

Alexandria Bölge Mahkemesi eylül ayında Kotey'i Suriye'de IŞİD’in dört Amerikalı da dahil olmak üzere esirlere işkence etmek ve öldürmesine yardım etmekten suçlu bulmuştu. Kotey, ABD'li yardım görevlileri Kayla Mueller ve Peter Kassig ile ABD'li gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff da dahil olmak üzere uluslararası rehinelerin kaçırılmasına karıştığı ve bunlara işkence ettiğine ilişkin hakkındaki tüm suçlamaları kabul etmişti.

Kotey, 2018'de Suriye'de ele geçirilip El Şafii El Şeyh kod adlı bir başka İngiliz vatandaşı IŞİD mensubu ile ABD ordusuna teslim edilmişti. İki kişinin ABD'ye transferi İngiliz yasalarından dolayı gecikmişti. Kotey ve El Şeyh bu süre zarfında Irak'ta tutulmuştu. ABD, İngiltere'ye Kotey'in idam edilmeyeceği konusunda güvence vermişti. (DIŞ HABERLER)