Bayraktar: İğneada'da nükleer santral için Çin'le görüşmelerde sona geldik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin'le yürütülen nükleer santral ihalesinde son aşamaya gelindiğini açıkladı: "Birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İğneada'da yapılması planlanan nükleer santral konusunda Çin ile görüşmelerde sona gelindiğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre, başkent Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Alparslan Bayraktar, Çin’le yürütülen nükleer santral görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Son olarak Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretiyle ilgili konuşan Bayraktar, uzun zamandır devam eden görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Bayraktar, Kırklareli'nin İğneada beldesinde kurulması planlanan santralle ilgili olarak, "Çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız" dedi.

Taraflar arasında bazı farklılıkların olduğunu ancak bunların büyük olmadığını anlatan Bayraktar, "Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve Çin ile nükleer enerji programı için yakında bir anlaşma yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali inşaatına da değinen Bayraktar, "İlk reaktörü, ana inşaat işlerini tamamladık ama bildiğiniz gibi burası dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santralden yaklaşık 4,8 GW elektrik üretebileceğiz" diye konuştu.

Bayraktar, Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için de Rusya'yla görüşmelerin sürdüğünü, aynı zamanda Güney Kore ile de temasların olduğunu aktardı.

IRAK'LA TAZMİNAT DAVASI: DOSTANE BİR ÇÖZÜM BULMAMIZ GEREKİYOR

Soruları da yanıtlatan Alparslan Bayraktar, 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan sellerin Irak-Ceyhan petrol boru hattına hatta zarar verdiğini, felaketlerin ardından tespit, bakım ve onarım çalışmalarına başlandığını söyledi.

Hattaki hasar tespit çalışmalarının Irak'ın ileride ek tazminat talebinde bulunması durumunda Türkiye’nin kendisini yasal olarak savunabilmesi açısından önem taşıdığını belirten Bayraktar, Irak’la bu konudaki müzakerelerin de sürdüğünü ifade etti.

Irak’ın tahkim davası sonucunda Türkiye mart ayında yaklaşık 1,4 milyar dolarlık tazminata mahkum edilmiş, ardından hattan akış kesilmişti. Irak’ın, tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olarak hesaplanan alacakları için benzer bir yola başvurabileceğini söyledi.

Türkiye’nin bunun yanı sıra Paris merkezli uluslararası tahkim mahkemesinde de bir iptal başvurusu yaptığını dile getiren Bayraktar, "İki komşu ülke olarak oturup dostane bir çözüm bulmamız gerekiyor" dedi.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) çıkardığı petrolü, Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden ithal etmesinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak, 2014 yılında tahkim davası açmıştı. Irak'ın 25 Mart 2023 tarihinde davayı kazanmasının ardından, IKBY’den Türkiye’ye gelen günlük 450 bin varillik petrol ihracatı durmuştu.

Tahkim mahkemesinin ayrıca Türkiye'nin Irak yönetimine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdiği aktarılmıştı. Ancak Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tek taraflı bir tazminat ödemesinin gerçekleşmeyeceğini, iki tarafın da kabul edilen ve reddedilen talepleri olduğunu, iki tarafın da tazminat ödeyeceğini duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)