İddia: Akkuyu Nükleer Santrali’nde binlerce işçi zehirlendi

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçiler, yemekten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Zehirlenen işçi sayısının en az 1500 olduğu öne sürüldü.

Akkuyu Nükleer Santrali
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

DUVAR - Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan en az 1500 işçinin akşam yemeğinden zehirlendiği öne sürüldü. Alınan bilgilere göre, 13 Eylül akşamında servis edilen tavuk ve pilavın ardından işçiler zehirlenme şikayeti yaşadı. İşçilerin bir kısmı Silifke Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan işçilerin dışında birçok işçi de şantiyede tedavi edildi. 

Zehirlenen işçilerden M.A., daha önce de verilen yemekten zehirlendiklerini hatırlattı.

İşçiler, yemekhanede dün verilen ekmeğin içinden ip çıktığını söyledi. 

'DÜN SABAHTAN BERİ PERİŞAN DURUMDAYIZ'

Tedavisine revirde devam edilen M.A., “Dün sabahtan beri perişan durumdayız. 2 bine yakın arkadaşımız bu durumda. Kimimiz hastanede kimimiz revire gidip tedavi olmaya çalışıyoruz” dedi.  Halsizlik, ishal gibi şikayetlerle revire gittiğini anlatan M.A., “Akşamleyin yemek yedik. Önce ishal oldum sonra da halsizlik çöktü üzerime. Revire gittim, bir serum taktılar, sonra ateşim çıktı. 3 tane serum taktılar. Akşam olunca iğne yaptılar. Şimdi tekrardan gittim, 4 tane hap verdiler" diye konuştu.

Revirdeki doktorun hastalanmasının nedenine dair kendisine bilgi vermediğini söyleyen M.A., daha önce de verilen bir et yemeği sonrası böyle zehirlendiklerini aktardı.

‘BASINI İÇERİ ALMADILAR’

Zehirlenen işçilerden R.B. ise “Gece saat 11.00 gibi rahatsızlandım. Akşam yemeğinden sonra hepimiz rahatsızlandık, aynı şikayetlerle hepimiz doktora gittik. Bu şirkette 20-30 bin kişi var. Bunun çoğu rahatsızlandı. Bizim bölümde doktorlara sorduğumuzda zehirlenme olduğunu söylüyor. Ancak serum takıyorlar, iğne yapıyorlar bizi gönderiyorlar. Şirkete sorduğumuz zaman da yine bir cevap alamıyoruz" şeklinde konuştu.

Kendilerine bilgilendirme yapılmadığını ifade eden işçi R.B., “Dün durumumuzu öğrenen basını bile içeriye almadılar. Biz şu anda kamptayız, kampın revirine gidip geliyoruz. Dün de sahanın içindeki revire gitmiştik ama Silifke Hastanesi'ne giden çok işçi var. Çara bulmak için Adana'ya kadar giden arkadaşlarımız var" dedi.

‘İŞÇİLER YAŞANAN SORUNLARI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIYORDU’

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Kırlangıç, “Sahanın içerisinde yine bir şeyler oluyor. Taner Yemekçilik, yetersiz yemek veriyordu. Son verdiği yemekten ve 2 gün önce verdiği yemekten birçok arkadaşımız zehirlenmiş. Firmanın yemekleriyle ilgili daha önce de şikayetler olmuştu. İşçiler protesto etmişlerdi. İşçiler bu durumu sosyal medyadan paylaşıyor” ifadelerini kullandı. 

İşçiler üzerinde çok fazla mobbing olduğunu ve örgütlenemediklerini kaydeden Kırlangıç, “Burası sirkülasyonun çok olduğu bir şantiye aynı zamanda. Herhangi bir denetim de yok. Biz sendika olarak gerekli suç duyurusunda bulunacağız” dedi. 

Akkuyu’daki işçilere yemek tedariki yapan şirket olan Taner Yemek’in referansları arasında Savunma Bakanlığı'nın yanı sıra Limak, Kalyon, İÇTAŞ, öğrenci yurtları, Dumankaya ve Sur Yapı gibi kurum ve şirketler bulunuyor.