BAYETAV'dan 'Gizli Açlık-Çocuklara Okulda Ücretsiz Bir Öğün Raporu'

BAYETAV, toplumsal hayatın devam edebilmesini sağlayabilmek için yapılabilecek en önemli şeylerden birinin okul çağındaki çocuklara ücretsiz sağlıklı beslenme desteği sağlamak olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) tarafından hazırlanan “Gizli Açlık - Çocuklara Okulda Ücretsiz Bir Öğün Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı. Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamada çok önemli bir işlev gördüğü uzun zamandır bilinen okullarda ücretsiz beslenme desteği programlarının önemi ve uygulanacak bir programın içermesi gereken bazı parametrelerin tartışıldığı raporda, toplumun yoksul ya da kırılgan kesimlerinin gıda güvencesizliği açısından ne durumda olduklarını saptamaya yönelik basit ve doğruluk değeri yüksek iki yöntem önerisine yer verildi.

'SEÇİM ÖNCESİ GÜNDEMDE OLAN ÜCRETSİZ ÖĞÜN DESTEĞİ RAFA KALKTI'

Türkiye nüfusunun yüzde 26,5 oranındaki 22 milyon 578 bin 378’ini, 0-17 yaş grubunu kapsayan çocuk nüfusun oluşturduğu belirtilen raporda, beslenme desteğine en fazla ihtiyacın 0-14 yaş aralığında olduğu ve bu aralıktaki çocuk sayısının ise 18 milyon 740 bin civarında olduğu kaydedildi. Ülkemizde Mayıs ayındaki seçimler öncesinde iktidar ve muhalefetin gündeminde olan çocuklara ücretsiz bir öğün sağlamaya yönelik tartışmaların ve programların rafa kalktığı belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından 2023/2024 eğitim öğretim yılı içerisinde ana sınıflarının beslenmesi için bakanlığın herhangi bir tasarrufu olmadığı belirtiliyor. Gıda krizi seçim öncesi döneme kıyasla daha çok derinleşmesine rağmen, ortada okula giden her çocuğa ücretsiz bir öğün sağlama hedefinin ne zaman-nasıl gerçekleştireceğine dair bir tartışmanın, okulda ücretsiz beslenme hizmetini yaygınlaştırmaya yönelik kapsamlı bir planın olmaması kabul edilemez. Esasen bu önemli meseleyi çözmek için siyasal iktidarın bir niyeti olduğu da şüphelidir”

'TOPLUMSAL HAYATIN BARIŞ VE EŞİTLİK İÇİNDE DEVAMINI SAĞLAYABİLMEK İÇİN ÇOCUKLARA BESLENME DESTEĞİ'

Çocuk sağlığını, sosyal refahı ve toplumsal hayatın barış ve eşitlik içinde devam edebilmesini sağlayabilmek için yapılabilecek en önemli şeylerden birinin okul öncesi, kreş ve ana sınıflarında olan çocuklarla, okul çağındaki çocuklara ücretsiz sağlıklı beslenme desteği sağlamak olduğu vurgulanan raporda, hak temelli bir yaklaşımla böyle bir destek programının oluşturulmasında önemli olan bazı hususlar ise şöyle sıralandı:

"-Okullarda çift devre eğitime son verilmeli. Bu konuda gereken yeni okul inşaatı hızla bitirilmeli ve öğretmen-çalışan atamaları yapılmalı.

-İlk ders saatinde beslenme yapılmalı.

-Beden eğitimi dersi her gün olmalı.

-Okullardaki öğrenci kantinlerinin özel işletme statüsünden çıkarılıp birer mutfak birimine dönüştürülmeli.

-Fiziki imkânı yeterli olan okullarda yemekhaneler yeniden işler kılınmalı. Fiziki imkânları yetersiz olan okullarda ise Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlüklerine bağlı yemekhaneler oluşturulmalı ve bu merkezi yemekhaneler vasıtasıyla okullara beslenme desteği sunulmalı.

-İlköğretim, ortaöğretim ve lise müfredatında sağlıklı beslenme, ekoloji ve gıda güvenliği dersleri yer almalı.

-Okullarda ebeveynlere yönelik sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği eğitimleri verilmeli.

-Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimleri aile sağlığı merkezleri ile okul idaresinin koordinasyonunda takip edilmeli.

-Halkın beslenme rehberi yazılmalı." (DUVAR)