Bathonea kazılarında 1600 yıllık hokka ve divit bulundu

İstanbul'da Küçükçekmece Gölü Havzası'ndaki Bathonea kazılarında, yazı takımı bulundu. Minyatür kap, kemik yazı kalemi ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımının 1600 yıllık olduğu belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Küçükçekmece Gölü Havzası'nda KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında devam eden Bathonea kazılarında, geç Roma dönemine ait 1600 yıllık hokka ve divitten oluşan yazı takımı bulundu. Bir tüccara ait olabileceği düşünülen minyatür kap, kemik yazı kalemi ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımının bir arada bulunmasının, dünyada ilk olma özelliği taşıdığı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, yapılan incelemelerde divit üzerinde kırmızı ve siyah mürekkep izlerine rastlandı. Kırmızı mürekkebin, o dönem için yalnızca devlet görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı mürekkep olduğu ifade edildi. 

Bathonea kazılarında ayrıca, 557 yılında Ayasofya'nın kubbesinin yıkılmasına sebep olan depremin izlerine de rastlanmıştı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)