Basın İlan Kurumu'ndan Sözcü Gazetesi’ne ‘Ayasofya’ incelemesi

Sözcü Gazetesi’nin bugünkü “2020’nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı” manşetinde Ayasofya’nın ibadete açılmasının da yer almasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazeteyi hedef almasının ardından Basın İlan Kurumu (BİK) da harekete geçti. Haberin “maşeri vicdanı yaraladığını” söyleyen BİK Sözcü’yle ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sözcü Gazetesi 2021’in ilk gününde “2020’nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı” manşeti attı. Haberde deprem, çığ düşmesi, Covid-19 salgını gibi felaketlerin yanında Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülüp ibadete açılmasına da yer verildi. Sözcü’nün manşeti iktidarın tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ben Sözcü gazetesi okumuyorum. Kimse de para verip almasın!” dedi. Ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AK Parti yöneticileri habere tepki gösterdi.

‘MAŞERİ VİCDANI YARALAMIŞTIR’

Sözcü’nün manşetiyle ilgili Basın İlan Kurumu (BİK) da harekete geçti. Resmi internet sitesinden bir duyuru yayınlayan BİK, gazetenin manşetiyle ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:  “Sözcü gazetesinin 1 Ocak 2021 tarihli ‘2020’nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı’ manşetli haberinde, Ayasofya’nın cami hüviyetine geri döndürülmesi felaket olarak yorumlanmıştır. Bu haber toplumun farklı kesimlerinde ciddi tepkiye yol açmış, maşeri vicdanı yaralamıştır.
Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının ilgili hükümlerine göre gazetenin bu haberi resen ele alınıp, gerekli işlemler yapılacaktır.” (HABER MERKEZİ)