Başbakan Kristersson Budapeşte'de: Macaristan, İsveç'ten savaş uçağı alacak

İsveç Başbakanı Kristersson, başkent Budapeşte'de Başbakan Orban'la görüştü. Macaristan'ın NATO üyeliğini henüz onaylamadığı İsveç'ten 4 adet JAS Gripen tipi savaş uçağı satın alacağı açıklandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, bugün Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Başbakan Viktor Orban ile bir araya geldi. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Orban, İsveç'le 'yeniden güven inşa etmeyi' başardıklarını söylerken, Kristersson Macaristan'ın İsveç'ten 4 adet JAS Gripen tipi savaş uçağı satın almak üzere imzaladığı anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Macaristan, Rusya-Ukrayna savaşının ardından komşusu Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvuran İsveç'in üyeliğini onaylamayan tek NATO üyesi durumunda. Bugün yapılan görüşmenin gündeminde de İsveç'in NATO üyeliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin olacağı ifade edilmişti. Macaristan Parlamentosu'nun İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle ilgili tasarıyı 26 Şubat Pazartesi günü oylaması bekleniyor.

ORBAN: NATO'YA BAĞLILIĞIMIZ GÜÇLENECEK

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Macaristan Başbakanı, Macaristan'ın İsveç'ten savaş uçakları satın alacağını ve ilgili lojistik sözleşmenin kapsamının genişletileceğini söyledi. Macaristan, 2001 yılında imzalanan anlaşma kapsamında Girpen savaş uçaklarını kiralıyordu. 

Orban, ülkesinin hava savunma kapasitesini sadece korumakla kalmayacaklarını, aynı zamanda artıracaklarını söyleyerek 'bunun NATO'ya olan bağlılıklarının ve aynı şekilde NATO'nun ortak operasyonlarına katılımlarının güçleneceği anlamına geldiğini' belirtti. 

KRISTERSSON: HER KONUDA AYNI FİKİRDE DEĞİLİZ

Anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirten İsveç Başbakanı Kristersson da "Sizin de ve benim de bildiğimiz üzere her konu hakkında hemfikir değiliz ama mümkün olduğu yerde işbirliği yapmamız gerektiği konusunda aynı fikirdeyiz" diye konuştu. 

Rusya-Ukrayna savaşının 2 yıl önce, 24 Şubat 2022 tarihinde başlamasının ardından komşusu Finlandiya ile birlikte NATO üyeliğine başvuran İsveç'in üyeliğine Türkiye'nin de onay vermesinin ardından Macaristan İsveç'e 'Evet' demeyen tek NATO üyesi durumunda. Orban'ın partisi Fidesz, İsveç'in NATO üyeliğine onay veren protokolün 26 Şubat Pazartesi günü parlamentonun ilk ilkbahar oturumunda oylanmasını teklif etmişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise bu hafta başında yaptığı açıklamada, İsveç yapımı Gripen savaş uçaklarıyla ilgili Macaristan ile olan işbirliğini 'daha da geliştirmek' istediklerini belirtmiş, bu konunun da bugünkü görüşmenin gündeminde olacağını söylemişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)