Barolar: 'Hukuk Devletine Saygı' demek için 9 Ocak'ta İstanbul Adliyesi'ndeyiz

Yargıtay'ın AYM'nin Can Atalay kararını uygulamamasının ardından barolar, 9 Ocak Salı günü İstanbul Adliyesi'nde önünde 'Hukuk Devletine Saygı' basın açılaması yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını uygulamamasının ardından aralarında İstanbul ve Ankara Barosu'nun da bulunduğu 20 baro "Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması konuyu bireysel bir hak ihlali olmaktan çıkarıp bütün yurttaşlarımız açısından hukuk güvenliği sorununa dönüştürmüş" açıklaması yaptı.

Barolar adına açıklamayı okuyan İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz SARAÇ, "Bu son gelişmeler karşısında; sesimizi yükseltmek ve  “Hukuk Devletine Saygı” demek için 9 Ocak 2024 Salı günü saat 12.00’de İstanbul (Çağlayan) Adliyesi önünde yapacağımız basın açıklamasına tüm avukatları ve basın mensuplarını burada bulunan baro başkanları olarak davet ediyoruz" dedi.

Saraç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi’nin Av. Ş. Can ATALAY hakkında vermiş olduğu ikinci ihlal kararına rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi  “Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın hukuki değeri olmadığı ve bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığı” ifadeleri ile hukuk sistemimizde yeri olmayan bir karar daha vermiştir.

Her türlü dış etkiden uzak, yalnızca hukuka ve vicdanlarına göre karar vermesi gereken yargıçlar tarafından verilen bu tarz kararlar kişi hak ve hürriyetlerine telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve Üyeleri suç işlemeye devam etmektedir. Yargıçların suç işlemekte ısrar etmesi bize yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı yoksa, Anayasa’nın da kanunların da, demokrasinin de, olmadığını bir kez daha göstermiştir.

Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması konuyu bireysel bir hak ihlali olmaktan çıkarıp bütün yurttaşlarımız açısından hukuk güvenliği sorununa dönüştürmüştür. Anayasa’da yer alan hukuk devleti niteliği hepimizin güvencesidir.

Bu son gelişmeler karşısında; sesimizi yükseltmek ve  “Hukuk Devletine Saygı” demek için 9 Ocak 2024 Salı günü saat 12.00’de İstanbul (Çağlayan) Adliyesi önünde yapacağımız basın açıklamasına tüm avukatları ve basın mensuplarını burada bulunan Baro Başkanları olarak davet ediyoruz."

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz SARAÇ,

Adıyaman Barosu Başkanı Av. Bilal DOĞAN,

Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa KÖROĞLU,

Balıkesir Barosu Başkanı Av. Nadir KARAKAŞLI,

Çanakkale Barosu Başkanı Av.Hande KESKİN,

Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender KAHRAMAN,

Giresun Barosu Başkanı Av.Soner KARADEMİR,

Karabük Barosu Başkanı Av. Emrah KÖKLÜ,

Kastamonu Barosu Başkanı Av.Özgür DEMİR,

Kırklareli Barosu Başkanı Av.Turgay HINIZ,

Kocaeli Barosu Başkanı Av.Mehmet GÜL,

Mersin Barosu Başkanı Av.Gazi ÖZDEMİR,

Nevşehir Barosu Başkanı Av.Murat BOZ,

Niğde Barosu Başkanı Av.Emin Alper ÖZTÜRK,

Ordu Barosu Başkanı Av.Sibel TORUN,

Sakarya Barosu Başkanı Av.İlknur EBİZ YILDIZ,

Samsun Barosu Başkanı Av.Pınar GÜRSEL YILDIRAN,

Sinop Barosu Başkanı Av.Funda ÖZTÜRK ALTUNTAŞ,

Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen GÜRCÜN,

Yalova Barosu Başkanı Av.Elif TURNACI ÇAVUŞ.