Barolar ÇHD’li avukatlara verilen cezalara tepki gösterdi

İstanbul, İzmir ve Diyarbakır Barosu’nun yer aldığı 28 baro ile Ankara Barosu, ayrı açıklamalarla ÇHD’li avukatlara verilen hapis cezası kararlarına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve derneğin üyesi 21 avukatın yargılandığı davada karar 11 Kasım’da açıklandı. İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Kozağaçlı’ya 12 yıl, Oya Aslan'a 10 yıl 6 ay, Barkın Timtik'e ise yine aynı suçlamayla 12 yıl hapis cezası verdi. Çok sayıda avukat da yine kararla mahkum edildi.

Aralarında İstanbul Barosu, İzmir Barosu ve Diyarbakır Barosu’nun yer aldığı 28 baro karara tepki göstererek “Savunmayı Savunmaya Devam Edeceğiz” başlığıyla ortak açıklama yaptı. Ankara Barosu ise 28 barodan farklı olarak ÇHD’li avukatlara hapis cezası veren karara tek başına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

‘ADİL YARGILANMA HAKLARI İHLAL EDİLDİ’

28 baronun ortak açıklamasında, ÇHD’li avukatların 2017 yılından bu yana devam eden yargılamalarında adil yargılanma haklarının ihlal edildiği vurgulandı, “Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki savunmanın varlık sebebi; yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, hakikatin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve adil yargılanmanın sağlanmasıdır. Ancak savunma; savunma faaliyetleri nedeniyle hiçbir dönemde bugün olduğu kadar yargılamalara konu edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır” denildi.

“Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak adil yargılamanın tüm ilkeleri uygulanmadan gerçekleştirilen bir yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemeyeceğine inanıyoruz” diyen 28 baro ortak açıklamasını, “Bu noktada yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için öncellikle dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadeleriyle sürdürdü.

“Savunmayı Savunmaya Devam Edeceğiz” başlıklı ortak metni, Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Antalya Barosu, Balıkesir Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kocaeli Barosu, Kars Barosu, Kayseri Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muş Barosu, Ordu Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tunceli Barosu ve Van Barosu imzaladı.

ANKARA BAROSU: SAVUNMANIN KENDİNİ SAVUNMAK ZORUNDA BIRAKILMADIĞI GÜNLERİN GELMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Ankara Barosu ise 28 baronun ortak imzasının yanı sıra tek başına açıklama yaptı. “Baromuz üyesi Av. Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu meslektaşlarımızın yargılandığı davada, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesince birçok hak ihlalini içerir hüküm kurulmuştur” diyen Ankara Barosu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu dava ve verilen karar ile ulaşılmak istenen asıl amaç; savunma dokunulmazlığını hedef alarak avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmesinin önüne geçmektir. Bir yandan, eksik inceleme, delillerin hatalı değerlendirilmesi ve her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlara dayanmaksızın kurulan hüküm ile adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş; diğer yandan infaza dönen uzun tutukluluk süreleri ve yaşam hakkına müdahale eder vaziyette yürütülen ve en temel usul kurallarının hiçe sayıldığı yargılama süreci, hukuka aykırılıkları açık şekilde ortaya koymuştur. Ankara Barosu olarak, savunmanın kendini savunmak zorunda bırakılmadığı günlerin gelmesi için var gücümüzle çalışacağımızın sözünü veriyoruz.”