'Barbie'nin Pencap'taki gösterimi 'sakıncalı içerik' sebebiyle ertelendi

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkelerin ardından Pakistan'ın Pencap eyaleti de 'sakıncalı içerik' gerekçesiyle 'Barbie' filminin gösterimini erteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başrollerinde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in oynadığı ve dünya ile birlikte 21 Temmuz'da Türkiye'de de gösterime giren 'Barbie' filminin Pakistan'ın Pencap eyaletindeki gösterim tarihi 'sakıncalı içerik' iddiasıyla ertelendi. Bu süre içinde filmin 'ülkenin sosyal, kültürel veya dini değerlerini çiğneyip çiğnemediği' değerlendirilecek.

The Guardian'ın aktardığına göre, değerlendirmeye tabi tutulan filmin, söz konusu değerleri ihlal ettiği iddia edilen sahneleri sansürleme hakkı olan eyalet yetkililerinin onayını alması gerekecek. Pencap Film Sansür Kurulu Sekreteri Farrukh Mahmood, gazeteye yaptığı açıklamada, "Film gösterime girmeden önce incelemede bulunacağız" dedi. 

'FİLM, İSTEDİĞİ HER ŞEYİ YAPABİLEN KADINLARLA İLGİLİ'

Filme getirilen geçici bir yasak olarak değerlendirilen inceleme kararı sosyal medyada da eleştirilere neden oldu. Bir kullanıcı, Twitter'da bir mesaj paylaşarak, "Barbie'nin Pakistan'da yasaklandığını duydum? Filmi dün izledim. Filmde kelimenin tam anlamıyla yasaklanacak hiçbir şey yok. Hiçbir küfür yok. Çıplaklık yok. Müstehcenlik yok. LGBTİ+ karakterler bile yok. Tematik olarak, film, istediği her şey yapabilen kadınlarla ilgili - ki sanırım bu, toplumumuzun dokusuna büyük bir tehdit" ifadelerini kullandı. 

VİETNAM, FİLMİN GÖSTERİMİNİ YASAKLAMIŞTI

Pencap'ta filme getirilen inceleme kararı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır gibi bir dizi Orta Doğu ülkesinde alınan benzer erteleme kararlarının ardından geldi. Vietnam da 3 Temmuz'da Çin'in Güney Çin Denizi iddialarına ilişkin bir harita gerekçesiyle Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünde yer aldığı 'Barbie' filmini yasaklamıştı.

Devlet gazetesi Tuoi Tre'ye konuşan Vietnam Sinema Dairesi Başkanı Vi Kien Thanh, "Amerikan filmi Barbie'nin Vietnam'da gösterime girmesi için lisans vermiyoruz çünkü (film) incitici dokuz çizgi hattını gösteren bir görüntü içeriyor" demişti. (DIŞ HABERLER)