Balıkesir’de deniz suyu tartışması: ‘İyi’ durumda değil

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü deniz suyu raporuna göre, 85 halk plajından 84’ünün "iyi" durumda olduğu belirlendi. Çevre örgütleri, raporun gerçeği yansıtmadığını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, 2 Haziran 2021'de 85 halk plajından alınan deniz suyu numunesi analiz raporunu yayınladı.

Raporda, bir plaj suyu 'orta seviye' olarak açıklanırken geri kalan 84 plajın deniz suyu kalitesinin 'iyi' durumda olduğu açıklandı. Rapora göre, Ege Denizi’ne olan kıyılarda 65 plaj suyu iyi, Marmara Denizi’ne olan kıyılarda 20 noktadan alınan örneğin de 19'u iyi seviyede. Son günlerde müsilaj sorunu gündemdeyken özellikle Marmara'ya kıyısı olan yerlerdeki deniz suyu durumunun “iyi” olarak açıklanmasına çevre örgütleri tepkili.

'DENİZ FOSEPTİK ÇUKURU GİBİ KULLANILIYOR'

Süleyman Eryılmaz

Burhaniye Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kazdağları Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, Edremit'te beş atık arıtma tesisi olduğunu belirterek, "Bunlar ileri teknolojiye sahip değil. Ön arıtma yapabiliyorlar" diyor. Eryılmaz, raporun, turizm gelirleri ile ilişkili olduğunu söylüyor. Bilim insanlarının Edremit Körfezi’ni "Hassas Deniz" olarak nitelendirdiğini belirten Eryılmaz, denize ancak ileri teknoloji ile arıtılmış atıkların bırakılabileceğini savunuyor. Arıtma tesislerinin kış nüfusu baz alınarak inşa edildiğini ifade eden Eryılmaz, "Kışın yaklaşık 160 bin nüfusu olan Edremit, yaz aylarında 600 binlere kadar çıkıyor, dolayısıyla arıtmalar yetersiz" diye konuşuyor. Denizin foseptik çukuru gibi kullanıldığını söyleyen Eryılmaz, Havran Deresi’ne bırakılan atıkların Ege Denizi’ne aktığını ve denizin kirlendiğini vurguluyor.

‘DENİZE GİRMEK SAĞLIK SORUNLARI YARATABİLİR’

Sanayi atıkları, besi çiftlikleri, zeytin fabrikalarının atıklarının da yasal olmayan şekilde derelere boşaltılarak körfezi tehdit ettiğini söyleyen Eryılmaz, bu nedenle kirlenmiş bölgelerdeki mavi bayraklı plajları şikayet ettiklerini ama etkili bir sonuç alamadıklarını ifade ediyor. Eryılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü'nün raporunun aksine, Edremit Körfezi’nde denize girilmesinin sağlık sorunları yaratabileceği uyarısında bulunuyor.