Bakırçay'da toplu balık ölümleri: İlk kez bu kadar yoğun ve yaygın

Kirlilik ve balık ölümleri ile gündeme gelen Bakırçay'da, yüzlerce balık ölümü gerçekleşti. İlk kez bu kadar yoğun bir ölüm gerçekleştiği belirtilirken yetkililer tarafından inceleme başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Dikili ilçesinde yazlık sitelerin yoğun olarak bulunduğu bölgeden geçen ve daha önce de kirlilik ile gündeme gelen Bakırçay Nehri'nde yüzlerce balık ölümü gerçekleşti. Nehrin Çandarlı Körfezi'ne dökülmeden yaklaşık 3 kilometre öncesine yapılan toprak setin bulunduğu bölgede, suyun üzeri ölü balıklar ile kaplandı. Yaşanan durum nehre kimyasal atık bırakıldığı iddialarını beraberinde getirirken, toprak setin dün yıkılması ile beraber su üzerindeki ölü balıklar Çandarlı Körfezi'ne doğru ilerlemeye başladı.

'BALIKLARI ÖLDÜREN NEDENLERİN DENİZE ULAŞMASI FELAKETE NEDEN OLUR'

Bölgede bulunan tarım arazilerinin tamamı da sulama suyunu balık ölümlerinin gerçekleştiği Bakırçay Nehri'nden karşılıyor. Bölge halkı, nehre kimyasal atık bırakılması ihtimalinden dolayı tedirgin. Ayrıca nehre yaklaştıkça ortaya çıkan kötü kokular da dikkat çekici. Çandarlı sakinlerinden Muhammed Çekiç, yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Soma'dan Savaştepe'den buralara gelerek denize dökülüyor. Daha önce nehir denize dökülmeden hemen önceki bölümüne set yapılıyor ve kış aylarında o set açılıyordu. Ancak o bölgeye yapılan tuzla nedeniyle bu yıl buraya set yapıldı. Bakırçay'da balık ölümü ve kirlilik daha önce de gündeme geldi. Ancak ilk kez bu kadar yoğun ve yaygın bir ölüm oldu. Setin gerisinde, deniz yönünde balık ölümü yok, ölüm setin önünde, suyun geliş yönünde. Bakırçay boyunca, gidebildiğim yerde, set önündeki yoğunlukta olmasa da balık ölüleri var. Bu durum, ölümlerin Bakırçay boyunca olup, akıntı ile set önünde toplanmış olması olasılığını güçlendiriyor. Bu ölümlerin birçok nedeni olabilir. Aşırı sulama sonucu arkadan su akışı da düşük olduğu için ağır metaller ve zehirli atıklar yoğunlaşmış olabilir. Bakırçay'daki bütün tarım alanları bu su ile sulanıyor. Buradaki ölü balıklar ve balığı öldüren nedenlerin yani kirliliğin denize karışması felaket olur.”

Muhammed Çekiç

'BURANIN MUTLAKA İNCELENMESİ GEREKİYOR'

Duyarlı kamuoyuna çağrıda bulunan Çekiç, “Buranın mutlaka incelenmesi gerekiyor. Ölümlerin nedeni ne? Bakırçay'a bırakılmış zehirli atıklar olabilir mi? Önümüzdeki günlerde yağışlar artacak ve su yükselince bütün balıklar ve kirlilik denize daha da çabuk ulaşacak. Bakırçay'ın temiz yaşam fışkıran bir nehir haline dönüştürülmesi için büyük bir kampanya yürütmek gerekiyor. Tüm duyarlı kamuoyuna yaşanan kililik nedeniyle duyarlılık çağrısında bulunuyoruz” dedi.

JANDARMA VE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ İNCELEMEDE BULUNDU

Öte yandan bölge halkı ile yapılan görüşmeler esnasında ölü balıkların bulunduğu alana İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile çok sayıda jandarma ekibi gelerek incelemede bulundu.

Jandarma ekipleri tutanak tutarken, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ise ölü balıklardan ve sudan örnek aldı. İnceleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.