Bakanlık, İskenderun'daki 'riskli alan' kararında Danıştay'ı işaret etti

Depremde büyük yıkıma uğrayan İskenderun'da geçen yılki 'riskli alan' kararını Erdoğan iptal etmemiş: Bakanlık, kararı Danıştay'ın iptal ettiğini, 'parsel bazlı dönüşüme' başladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay İskenderun'da bazı mahallelerin Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilip, sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla bu kararların kaldırılması haberleri üzerine açıklama yaptı.

BAKANLIK TOPU DANIŞTAY'A ATTI

Bakanlık, Sözcü gazetesinde konunun işlendiği "Deprem bölgesi riskli değilmiş" başlığıyla verilen haberin "yalan, asılsız ve mesnetsiz" olduğunu iddia etti. Açıklamada 2013'te bazı yerleşim yerlerinin "riskli alan" ilan edildiği, ancak Danıştay'a yapılan itiraz sonucu bu kararın iki kez iptal edildiği aktarıldı.

İskenderun'daki Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallerinin yüzde 65'inin ruhsatsız yapılardan oluştuğu ve riskli alan kararının buy yüzden alındığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında "depreme hazırlık amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına bazı kesimlerin itirazı sonucu bu kararın mahkemeye taşındığı" ve 'riskli alan kararının' Danıştay tarafından iptal edildiği bildirildi.

'PARSEL BAZLI DÖNÜŞÜME BAŞLADIK'

İptal üzerine bölgenin yeniden riskli alan ilan edildiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

"İkinci kez yargıya taşınan bu kararın mahkeme tarafından tekrar iptal edilmesi üzerine kentsel dönüşüm süreci tıkanmış, sürecin önünü açmak için, bilimsel ve teknik raporlar da dikkate alınarak alan bazlı kentsel dönüşüm yerine parsel bazlı dönüşüm sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir. Nitekim Hatay'da TOKİ eliyle yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlarımızın yüzde 80'i ile anlaşarak 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç devam etmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak asrın felaketini yaşadığımız böylesi bir dönemde vatandaşlarımızın acılarını istismar edenlerle, her türlü tezviratla, mesnetsiz iddia ve siyasi manipülasyonla mücadele etmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Depremden etkilenen 11 ilimizi en kısa sürede ayağa kaldıracak, yeni yerleşim yerlerimize yeni yuvalarımızı kuracak, güvenli ve sağlıklı konutlar inşa etmeye devam edeceğiz."

Ne olmuştu?

40 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan Maraş merkezli iki büyük depremin ardından, büyük yıkıma uğrayan İskenderun'la ilgili 'riskli alan' kararları ortaya çıkmıştı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremden tam 1 yıl önce 4 Şubat 2022’de, İskenderun'un 6 mahallesindeki bazı bölgeleri 'riskli alan' ilan eden kararı iptal ettiğini açıklamıştı. 5 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Erdoğan imzalı kararda şu ifadeler yer alıyordu: "Hatay ili İskenderun ilçesi Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallerinde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesi hakkındaki 16/09/2013 tarihli ve 2013/5382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılmasına...karar verilmiştir." 

 (HABER MERKEZİ)