Bakanlığın Av Talimatnamesi gündemde: Bu yanlıştan derhal dönülmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı yayınlandı. Buna göre nesli tehlike altında olan türler de dâhil yüzlerce yaban hayvanı para karşılığında avlanacak.

Çengel boynuzlu dağ keçisinin nesli tehlike altında bulunuyor.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı 24 Ağustos’ta yayınladı.

Yaban keçisi, Anadolu koyunu, dağ keçisi gibi nesli tehlike altında olan türlerin de bulunduğu 382 yaban hayvanının avlanmasının önünü açan talimatnameye, hayvanseverler tepki gösterdi.

AVLANMA YERİ OLARAK MİLLİ PARKLAR GÖSTERİLDİ

Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ilan edilen Av Talimatnamesi ile Türkiye’nin farklı illerinde yaban keçisi, kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyunu gibi türlerin avlanmasına izin verilecek. Talimatnamede avlanacak türlerin özellikleri, avlanma usulü, av tarihleri, avlanma için belirlenen yerler, kota ve ücret gibi bilgilere de yer verildi.

HER İL İÇİN ÜCRET FARKLI

Buna göre Bingöl, Erzincan, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde 29 Ağustos 2022-31 Mart 2023 tarihleri arasında devlet avlağı, millî park ve yaban hayatı geliştirme sahalarında para karşılığı yaban hayvanları avlanabilecek.

Avlanacak türlerin fiyatlandırılması da illere göre değişkenlik arz ediyor. Bakanlık, İskendurun Arsuz’da avlanacak dokuz yaban keçisi için toplam 30 bin TL ücret belirlerken, Gümüşhane’deki Ünlüpınar Yaylası’ndaki bir yaban keçisi için 184 bin TL avlanma ücreti belirledi.

Talimatnamede yaban hayvanlarının avlanması (1 adet yaban hayvanı) için belirlenen ücretler şöyle oldu:

🔸Yaban keçisi için belirlenen en düşük ücret 3 bin 300 TL, en yüksek ücret 184 bin TL.

🔸Hatalı boynuzlu yaban keçisi için en düşük avlanma ücreti 5 bin TL, en yüksek ücret 10 bin TL.

🔸Adıyaman Hisar Şengil devlet avlağında avlanacak iki melez yaban keçisi için toplam 120 bin TL.

🔸Adıyaman Rezip devlet avlağındaki iki melez yaban keçisi 126 bin TL.

🔸Kızıl geyik için en düşük 7 bin TL avlanma ücreti, en yüksek 40 bin TL.

🔸BERN Sözleşmesi’nde ‘kesin koruması gereken fauna türleri’ arasında bulunan çengel boynuzlu dağ keçileri, 6 bin TL ile 14 bin TL.

Talimatnamede, ücreti en yüksek olan türlerden bir diğeri de Anadolu yaban koyunu oldu. Dünyada sadece Türkiye'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan Anadolu yaban koyunları, Konya’da avlanacak. Dört adet avlanma kotası belirlenen koyunlar için toplam 250 bin TL ücret belirlendi.

BİNGÖL’DE 4 YABAN KEÇİSİ VE 4 ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ AVLANACAK

Önceki yıl gerçekleştirilen av ihalelerinin mahkeme kararıyla iptal edildiği Bingöl’de dört yaban keçisi ve dört çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanmasına izin verildi. Yaban keçileri ve çengel boynuzlu dağ keçileri bölge halkı tarafından kutsal sayılıyor.

Kığı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Av Talimatnamesi’ne tepki göstererek uluslararası sözleşmeleri hatırlattı. KAYY-DER Eşbaşkanı Ahmet Tüzün, konuyla ilgili, “Bir yandan sivrisineklerin ilaçlanmasına dahi karşı çıkan bir bilinç oluşmuşken, diğer taraftan doğanın gerçek sahipleri yaban hayvanlarımızın katledilmesi anlaşılacak gibi değil. Bingöl’de yaban hayvanlarımızın yıllardır kaçak bir şekilde vahşice katledilmesi yetmezmiş gibi devlet kendi eliyle av turizmi adı altında uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan türler de dâhil olmak üzere yaban hayvanlarını öldürtmeye devam ediyor. Her yıl av ihalelerine ilişkin mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen ertesi yıl yine av ihalesi düzenlenerek yasalar hiçe sayılıyor” dedi.

Bingöl’de önceki yıllarda da nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin avlanmasına izin verildiğini hatırlatan Tüzün, tüm Türkiye’de aynı durumun yaşandığını belirtti. Tüzün, “Bu yıl Bingöl’de dört yaban keçisi ve dört çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanabileceği açıklandı. KAYY-DER olarak yaban hayvanlarının korunması yerine avlanmaları için kota belirlenmesine karşıyız. Bu avlanmalar sonucu ekosistemin bozulduğuna dikkat çekmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tüzün ayrıca av ısrarından vazgeçilmesi çağrısı yaparak, “Bu yanlıştan derhal geri dönülmelidir” dedi.

‘BAKANLIK YASA TANIMIYOR’

Bingöl, Erzurum ve Erzincan başta olmak üzere bölge illerde geçtiğimiz yıllarda düzenlenen av ihalelerini yargıya taşıyarak iptal ettiren veteriner hekim Askar Altınöz de talimatnameye tepki gösterdi. Altınöz şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl Bingöl’de ve Erzincan’daki av ihalelerine karşı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık ve ihaleleri iptal ettirdik. İdari mahkemenin verdiği karar Danıştay tarafından onaylandı. Yine Danıştay, 2021-2022 Av Talimatnamesi’ni gecikmeli de olsa tümden iptal etti. Buna rağmen her yıl Av Talimatnamesi yayınlamak suçtur, yargı kararlarını, yasaları dikkate almamaktır. Bakanlık, yasa tanımayarak her yıl yaban hayvanlarını para karşılığında avlattırıyor.”

‘YABAN HAYVANLARI MİLLİ DEĞERDİR’

Avlanmanın milli parklar sınırlarında yapıldığına dikkat çeken Altınöz, “Milli Park ilan edilen yerde avlanmak yasak. Ancak bizzat bakanlık burada avlanma yaptırıyor. Yaban hayvanları milli değerdir, korumalıyız. Yaban hayatı koruması gereken bakanlık, para karşılığında avlanma yaptırıyor. Türkiye’nin birçok yerinde av ihaleleri yasalara aykırı bulunarak iptal edildi ancak her yıl bunda ısrar ediliyor. Bakanlığın başka işi yok mu ki her yıl yaban hayvanlarını öldürtmekle uğraşıyor?” ifadelerini kullandı.