'Bakan Nebati, SADAT’ı sıradan bir vergi mükellefi olarak görüyor'

CHP'li Murat Emir, faaliyet alanları itibarıyla kamuoyunda tartışma yaratan SADAT’ın mali yapısını Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, SADAT’tan 2013-2022 yılları arasında ne kadar vergi alındığını ve SADAT’ın kaç adet fatura kestiğini Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sordu.

Bakan Nebati, vergi sorumluluğunu yerine getiren vergi mükelleflerinin eşit şartlara sahip olduğunu belirttiği yanıtında vergi geliri ve fatura sorularını yanıtsız bıraktı. Emir ise, “Bu yanıttan Bakan Nebati’nin SADAT’ı sıradan bir vergi mükellefi olarak gördüğünü anlıyoruz” dedi.

Evrensel'de yer alan habere göre; Bakan Nebati’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP’li Emir, SADAT’ın 4 Temmuz 2016 tarihinde sermayesinin 643 bin TL olduğunu söyledi. Emir, SADAT’ın sermayesinin yıllar itibarıyla 1 milyon 584 bin TL olarak artırıldığını, bin 286 olan hisse sayısının ise 3 bin 520’ye yükseldiğini kaydetti. SADAT’ın, 'Gayri nizami harp kursu, tahrip kursu, polis özel hareket temel eğitim kursu' gibi eğitim paketlerinin bulunduğunu belirten Emir, buna karşın şirketin sermayesinin yalnızca 1 milyon 584 bin olduğunun altını çizdi. Şirketin verdiğini iddia ettiği eğitimlerin yarısının dahi gerçekleşmesi durumunda büyük ölçekli alımlar yapılacağına dikkati çeken Emir, “Paramiliter personel ücretinden, silah ve mühimmat bedeline uzanan bu alımlar milyon dolarlara karşılık gelmektedir” dedi.

'ANILAN ŞİRKET, MALİ AÇIDAN DENETLENMEKTE MİDİR?'

Şirketin yaptığı işlere nazaran sermayesinin düşük olduğunu belirten Emir, “Bir başvuru üzerine Milli Savunma Bakanlığı’nın şirkete, ‘Denetleme görevimiz yok’ yazısı gönderdiği dile getirilmektedir. Bu açıdan söz konusu şirketi, kamu kurumları arasında sadece Maliye Bakanlığı’nın denetlediği belirtilmektedir” ifadelerini kullandı. CHP’li Emir, Maliye Bakanı Nebati’ye ise şunları sordu:

“Anılan şirket, mali açıdan denetlenmekte midir? SADAT’a 2013-2022 yılları arasında ne kadar vergi tahakkuk ettirilmiştir? Şirket, anılan yıllar arasında kaç adet ve ne kadarlık fatura kesmiştir? Şirketin demirbaş listesi tarafınızdan kontrol edilmekte midir? Envanterde silah ve mühimmat bulunmakta mıdır? Şirket bünyesinde kaç personel çalışmaktadır? Personel için ne kadar SGK primi ödenmiştir? SADAT’ın kuruluşundan itibaren bugüne herhangi bir ithalat veya ihracat faaliyeti olmuş mudur?”

SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Bakan Nebati, Emir’in sorularını yanıtladı. Nebati, vergi mükelleflerine yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde herhangi bir ayrımcılık uygulanmadığını ifade ederek, SADAT’tan alınan verginin açıklanmasının yasal olarak mümkün olmadığını savundu. Emir’in sorularına açıklık getirmeyen Bakan Nebati’nin yanıtında ise özetle şunlar söyledi:

“Vergi kanunlarında yer alan mükelleflerin hak ve yükümlülükleri ile bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde öngörülen müeyyideler, mükellefler arasında herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, tüm mükelleflere eşit bir biçimde uygulanmaktadır. Mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, servetlerine veya mesleklerine müteallik olmak üzer öğrendikleri sırların ifşa edemeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Bakanlığımızın görev alanında bulunan hususlara ilişkin bilgilerin açıklanması yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.” 

'NEBATİ, SADAT'I SIRADAN BİR MÜKELLEF OLARAK GÖRÜYOR'

Yanıtın, “Vergi gelsin de gerisi önemli değil” anlamına geldiğini savunan Murat Emir, “Bu yanıttan Bakan Nebati’nin SADAT’ı sıradan bir vergi mükellefi olarak gördüğünü anlıyoruz” dedi. Emir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“SADAT’tan eğitim alan insanlar nerede? Kimler bu insanlar? Niye bu eğitimleri aldılar? Devletin resmi kurumları dışında silah ticareti yapmak yasaktır, bu şirketin bunu yaptığını da biliyoruz. Cumhuriyet Savcılarını bir kez daha göreve davet ediyoruz. Biz SADAT’a özellikle, ‘Organizasyon’ diyoruz. Çünkü bu tek kişilik bir şirket değil, ciddi bir organizasyon söz konusu. Ancak ne iş yaptıklarından emin olamıyoruz. Kamu adına SADAT’ı kim denetliyor bilmiyoruz. Herkes topu birbirine atıyor. Maliye Bakanı’na SADAT’ı soruyoruz, ‘Vergisini alıyoruz’ diyor. ‘Vergi gelsin de ne yaptıkları bizi ilgilendirmez mi?’ diyor Sayın Nebati?” (HABER MERKEZİ)