Bakan Nebati: Rusya'yla ilişkilerimiz tamamen yasal

Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin Türkiye'ye yöneltilen eleştirileri yanıtlanan Bakan Nebati, "Bize her şey yasal yollardan geliyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine konuştu. Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) ve Batılı hükümetlerden Türkiye'ye yöneltilen eleştirileri yanıtlayan Nebati, Ankara'nın Moskova ile ekonomik ilişkilerinin 'yasal olduğunu' söyledi.

'HER ŞEY YASAL YOLLARDAN GELİYOR'

Türkiye ile Rusya'nın ekonomik bağlarını 'iyi komşuluk ilişkisi' olarak niteleyen Nebati, “Türkiye, uluslararası finans sistemi içinde çok dikkatli hareket eden bir ülkedir. Uluslararası finans sistemi içinde ihlal yaratacak adımlar atan bir ülke değiliz. Bu konuda çok netiz. Bize her şey yasal yollardan geliyor” dedi. Bakan Nebati, 'muhalefet unsurlarının', Türkiye ile Rusya'nın mali bağları hakkında 'kasıtlı olarak soru işareti yarattığını' belirtti.

'TURİZM GELİRLERİ NET HATA NOKSANI ETKİLİYOR'

Merkez Bankası verilerine göre ocak-ağustos döneminde 28,3 milyar dolar olarak kaydedilen toplam net hata noksan girişine işaret eden FT, bu rakamın cari açığın yaklaşık yüzde 70'ini kapattığını aktardı. Nebati, muhasebeleştirilmemiş turizm gelirlerinin net hata noksanı etkileyen önemli bir bileşen olduğuna inandığını söyledi. Bakan, Batı'nın Moskova yönetimine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödeme yöntemlerini kullanamayan Rusya vatandaşlarının nakit işlem yaptığını da dile getirdi. FT, Türkiye'ye gelen Rusların sayısında artış olduğuna dikkat çekti.

RUS DOĞALGAZINDA İNDİRİM 

Öte yandan Nebati, Ankara'nın, Rusya'dan alınan doğalgazda indirim uygulaması için girişimlerini sürdürdüğünü söyledi. FT'de, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye ayrıca Gazprom'dan ödemeye erteleme seçeneği talep ediyor. Nebati, her iki cepheden de 'iyi haber' beklediklerini dile getirdi." (DIŞ HABERLER)

Etiketler Nebati Rusya yaptırım