Bakan Koca: Aşılama yazın hızlanacak

Sağlık Bakanı Koca, Edirne'de açıklamalar yaptı. Hastanelere başvuruların yarı yarıya azaldığını söyleyen Koca, aşı konusunda hızlanılacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülke çapındaki kapanmanın dördüncü gününde Edirne'de açıklamalar yaptı. 17 günlük kapanmanın işe yaramaya başladığını söyleyen Koca, "Tam kapanmaya geçmek zorunda kalındı. 17 günlük kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımızı düşünüyoruz. Düşüşü görmeye başladık. Yakında durumunun vefat ve ağır hastalara da yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.

'ASILSIZ DEĞERLENDİRMELER GÖRÜYORUZ'

Vaka sayılarındaki düşüşün yapılan test sayılarındaki düşüşten kaynaklandığı yorumlarını da değerlendiren Koca, "Düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız değerlendirmeler görüyoruz. Testler semptom gösteren veya temaslı kişilere yapılmaktadır. Türkiye'de 2 haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya azalmıştır. 14 aydır büyük mücadele veriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yeni pik dönemi yaşadık. tam kapanma zaruret haline geldi. Hedefimize ulaşacağız. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz."

'AŞI HIZLANACAK'

Koca daha sonra ikinci bir açıklama yaparak, aşılamanın yaz aylarında hızlanacağını belirtti. "Sinovac aşısı sevk edilmeye devam edecek" ifadelerini kullanan Koca, "Aşı programını hızlandıracağız" şeklinde konuştu. Sinovac aşısının tedarikinde olumlu gelişmeler var diyen Bakan Koca, "Haziran itibariyle 40 yaş üstünü, 3-4 ay içinde de 18 yaş üstünü aşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

6 AY İÇİNDE 50 MİLYON DOZ AŞI: Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'muzun Acil Kullanım Onayı verdiği üç aşı oldu. Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek.

VATANDAŞLARIMIZIN OLDUKÇA UYUM GÖSTERDİ: Bazı vatandaşlarımız memleketlerine ve tatil bölgelerine olağandan daha fazla hareket başlattılar. İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Bu durumun virüsün yayılması için yeni fırsat olmaması açısından Edirne’yi merkeze alarak bölgedeki durumun değerlendirmesini yaptık. Kısıtlamaların ilk üç gününde vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Aşılama programına uyum sahada ele aldığımız konular arasındaydı.

VAKA SAYILARI YARI YARIYA AZALMIŞ DURUMDA: Kısıtlamalarla birlikte vaka sayısında önemli bir düşüş başlamıştır. Düşüşün daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz. Sevindirici haber şu ki vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Edirne aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden.

Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85. Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş oranı Edirne gibi yüzde 50. Yatak doluluk oranı yüzde 42. Yoğun bakım atak doluluk oranı ise 69. 65 yaş üstünün aşılanma oranı yüzde 88,2.

Kırklareli'nde vaka düşüş oranımız 35. Yatak doluluk oranımız yüzde 33 ile oldukça düşük. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. 65 yaş üstünün aşılanma oranı yüzde 86.

3-4 AY İÇİNDE 18 YAŞ ÜSTÜ HERKESİ AŞILAMA KONUSUNDA KARARLIYIZ: Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac ki önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın bu ay için başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le ilgili 50 milyon doz 6 ay içinde teslim edilmek için anlaşma yapıldı. Biontech'le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde netliğe kavuşan bir miktarı söyleyebilirim. 3-4 ay içerisinde yani yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız.

YERLİ AŞI EYLÜL AYI İÇİNDE KULLANIMA GEÇEBİLİR: Bakanlığımızın desteklediği bu aşının Faz-2 gönüllülerinde çalışması bitti, Faz-3 aşamasına bir iki hafta içinde geçilmiş olacak. Eğer planladığımız şekilde, başarılı biçimde bu süreç devam ederse, eylül ayı içinde bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum.

MUHTARLAR İÇİN AŞILAMA YARIN BAŞLIYOR: Muhtarlarımız salgın döneminde olağanüstü bir çaba gösterdiler. Özellikle teşekkür ediyorum, filyasyon ekiplerimizde bile yer aldılar. Yarından itibaren bütün muhtar kardeşlerimizin aşılama takvimi başlamış olacak. İsteyen yarından itibaren randevusunu alabilir.” (HABER MERKEZİ)