Bakan Ersoy'dan Şükrü Sözen’e yanıt

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in "Ulualan Projesi'nin talana açıldı" iddialarına yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in "Ulualan Projesi'nin talana açıldığı" iddialarına cevap vererek “Bakanlığımız planı askıya çıkardı. Fakat ne olduysa biz bu askıya çıkana kadar hiçbir itiraz yapılmazken birdenbire Manavgat Belediyesi tarafından birçok itirazda bulunmuştur” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bütçe görüşmelerinde Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in  “Manavgat Ulualan Projesi’nin talana açıldığı” yönündeki iddialarını yanıtladı. 

Manavgat Belediyesi'nin Bakanlığa gönderdiği plan, Bakanlığın Ulualan Projesinde yaptığı revizeler, Belediyenin Bakanlığın planına itiraz etmemesi ve ardından yaşananlar ile ilgili ayrıntıları paylaşan Bakan Ersoy; “2012 yılında o zaman ben bakan değilim. Manavgat Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığından bölge için plan yapma yetkisi talep etmiş. Bakanlık bu plan yapma etkisini kendilerine vermiş ama verirken herhangi bir kısıtlama veya ek bir talepte bulunmamış. Yani ne demek bu? Siz kendi vizyonunuzla kendi istediğiniz gibi planı yapın, bize gönderin, biz planı inceleyeceğiz, gerekli gördüğünüz yerlerde düzenleme yapacağız anlamına geliyor” dedi.

'PLANDA EKSİKLERİ DÜZELTTİK'

Ersoy, plandaki yanlışları sıralayarak, yat turizminin 12 aylık olamayacağını, bir plajın marina olarak düzenlenmesinin hatalı olduğunu ve golf sahalarının ortasına tersane kurmanın uygun olmadığını vurguladı. Ersoy konuşmasında “Manavgat Belediyesi, 2016 yılına kadar planla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmış, hazırladığı planı tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göndermiş. 2018’de göreve gelince biz bu planla ilgili incelemeleri tamamladık. Planda neler vardı; daha önce yapılmış olan planından farklı olarak orada o zaman bir tane golf sahası varken golf sahası sayısını planda Manavgat Belediyesi 3 çıkarmış. Bu doğru bir çalışmadır, ama eksik bir çalışmadır. Çünkü plan yapmaktaki amaç neydi? Orada turizme 12 aya yaymak. Turizmi 12 aya yaymak açısından golf sahası doğru bir çalışmadır. Turizmciler bilir bir golf destinasyonu yaratmak istiyorsanız, minimum 4 golf sahasına ihtiyacınız var. İdeal olanı 7’dir ama minimum 4 golf sahasıdır. Burada bir tane golf sahası eksik planlanmış” diye anlattı.

“ULUALAN” PROJESİNDEKİ YANLIŞLAR

Bakanlık olarak yapılan hataları düzelttiklerini ve planı Manavgat Belediyesi'ne geri gönderdiklerini söyleyen Ersoy, “Onun dışında planda ne yapılmış diye baktığımızda. Turizmi 12 aya yaymak amacıyla bir marina eklemişler. Bu yanlıştır. Niye yanlıştır? Yat turizmi 12 aylık bir şey değildir. Sezonluk bir turizm faaliyetidir. İkincisi yat turizmi Akdeniz'de özellikle size de yapılmaz. Yat turizmi yapacağınız yerde koy olması lazım. Akdeniz ve özellikle Side açık denizdedir ve koy olmayan bir bölgedir. O açıdan da yanlıştır. Üçüncüsü çok güzel bir plajın marinaya çevrilmesi kesinlikle doğru değildir. Bir kumsalı kaldırıp yerine bir marina yapmanız çok yanlıştır. O yüzden Bakanlığımız tarafından uygun görülmemiştir. Bir diğer projede yapılan golf sahalarının ortasına Manavgat Belediyesi tarafından tersane planlanmıştır. Bu da son derece yanlıştır. Golf oynayanlar çok iyi bilir ve herhangi bir golf sporcusuna sorduğunuzda size söyleyecektir. Golf sahasına girdiğiniz zaman ilk kural ‘telefonun sesini kapatın’ derler. Şimdi tersane dediniz şey; hem fiziki kirlilik hem gürültü kirliliği hem görsel kirlilik içerir. Tersane asla golf sahaları ortasında olmaması gereken bir şeydir. Bu da yanlış olduğu için planda biz 2 tane düzeltme yaptık. Marinayla yani planda yanlış konumlanmış olan marina ile tershaneyi çıkardık. Onun yerine 4’üncü bir golf sahasını düzenleyerek tekrar Manavgat Belediyesine gönderdik. Manavgat Belediyesi de herhangi bir itirazda bulunmadan bize geri gönderdi. Onaylamamız için biz de bir hafta içinde onayladık” dedi. 

'KURUMLARDAN UYGUN GÖRÜŞÜ VAR'

Tarım ve Orman Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı'nın projeyi onayladığını, bu süreçte şeffaf bir şekilde hareket ettiklerini ifade eden Bakan Ersoy, “Bütün kurumlardan uygun olduğuna dair görüşler aldıktan sonra da bizim Bakanlığımız planı askıya çıkardı. Fakat ne olduysa biz bu askıya çıkana kadar hiçbir itiraz yapılmazken birdenbire Manavgat Belediyesi tarafından birçok itirazda bulunmuştur” diye konuştu.

'İHALE SÜRECİ ŞEFFAF'

Bakan Ersoy, Bakanlık ihalelerinin açık ihale yöntemiyle yapıldığını, bu sürecin şeffaf olduğunu ve kameralar önünde canlı yayınlandığını vurguladı. İhale usulüyle ilgili de bilgilendirme yapan Ersoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığının ihaleleri açık ihale yöntemiyle yapılır. Aylar önceden katılımcılara bilgi verilir. Açık ihale de kameraların karşısında, canlı yayınlar karşısında yapılır. Gayet şeffaf, yapılan ihale şeklidir” diye kaydetti.