Babacan’dan Erkan’a dört tavsiye

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hafize Gaye Erkan'ı eleştirdi, MB başkanlarının açıklamalarının herkesin aynı anda erişebileceği şekilde eş-zamanlı olması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'da ev fiyatları hakkındaki açıklamasını değerlendirdi. Merkez Bankası Başkanının özel mülakat vermesinin doğru olmadığını belirten Babacan, 2002 yılında yaşadığı bir deneyimi de aktardı ve Erkan'a tavsiyelerde bulundu.

Gazeteci Murat Yetkin, Babacan'ın Erkan'a tavsiyelerini "Merkez Bankası başkanları böyle yapmaz: Babacan’dan Erkan’a 4 tavsiye" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"1- Merkez Bankası Başkaları özel mülakat vermez. İletişiminin çok dikkatli yapılması gerekir. Çünkü MB başkanlarının açıklamalarının herkesin aynı anda erişebileceği şekilde eş-zamanlı olması önemlidir.

Kasım 2002’de hükümet kuruldu. Baktık bizim Merkez Bankası (TCMB) açıklama yapıyor ama yabancı bir haber ajansı açıklamayı alıyor, önce bir cümleyi yayınlıyor, sırasına göre de değil, sonra bir başka cümleyi yayınlıyor, piyasa inip çıkıyor. Biz de karar aldık, o dönem TCMB açıklamalarını cümle cümle yayınlamaya başladı. O cümle piyasa tarafından alınınca ikinci cümleyi verme yoluna gittik.

Yatırımcılarla özel görüşme ve bağımsızlık

2- MB başkanları yatırımcılarla, iş çevreleriyle birebir görüşmesi, tavsiye vermesi olmaz; mülakattan edindiğim izlenimle telefonla bile olsa. Başka türlü haksızlıklara, haksız kazançlara yol açabilir.

Bu noktada sahipliği iş dünyasından olan Hürriyet gazetesinin TCMB Başkanının ekonomi ve piyasa üzerine sözlerini diğer yatırımcılardan bir gün ya da en az 12 saat önce edinmiş olmasını mı kast ettiğini sordum.

‘Tam olarak onu kast ediyorum’ dedi Babacan; ‘Kötü niyet aradığımdan değil, ama dost tavsiyeleri olarak söylüyorum’.

3- MB başkanlarının ülkenin Cumhurbaşkanına güzellikler yapmak gibi bir görevi yoktur. Şu alanda önümüzü açın uçuralım gibi ifadeler kullanmazlar. Bu Merkez Bankalarının bağımsızlığına gölge düşürür.

200 lira 134 dolardan 7 dolara düştü

4- MB başkanları ülkenin ekonomik politikasına karışamazlar. Merkez Bankasının görevi kanunuyla bellidir; o da fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele. [Babacan net ifadelerle olmasa da burada aslında Hazine ve Maliye Bakanlığının ve Cumhurbaşkanının yetkisinde bulunan kemer sıkma politikaları konusunda Erkan’ın ‘yeterince sıktık’ sözlerine atıfta bulunuyor.]

Daha önce de benzer örneği verdim. 200 liralık banknot ilk basıldığında [2009] 134 dolar ediyordu; bugün 7 dolar. Göreviniz 85 milyonun cebindeki paranın değerini korumaktır.

TCMB’nin başına daha önce Merkez Bankasında çalışmamış bir ismin getirilmesini ‘Merkez Bankacılık bilim olduğu kadarıyla sanattır’ sözleriyle eleştiren Babacan’ın TCMB yönetimine iki de eleştirel sorusu oldu:

1- TCMB 13 yılda 8,5 milyar dolar satış yaptı. Bunu şeffaflıkla açıkladık. 2019’dan bu yana açıklanmıyor. TCMB ne kadar döviz satışı yaptı?

2- Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemeleri Hazine ve Maliyeden TCMB’ye devredildi. Nasıl ödediklerini biliyoruz: para basıyorlar. Ama ne kadar ödendiğini da açıklamaları lazım." (HABER MERKEZİ)