Babacan: Temel ihtiyaç maddelerindeki ÖTV'yi kaldıracağız

Haksız gelir dağılımına ve kaynak tahsisine yol açan uygulamalarla mücadele edeceklerini belirten Babacan, temel ihtiyaç maddelerinde ÖTV'yi kaldıracaklarını, KDV'yi indireceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi'nin 'Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı' açıklandı. Partinin genel başkanı Ali Babacan tarafından paylaşılan plan, 90 ve 360 günlük süreçte atılacak adımları içeriyor. Ülkenin kuru soğana muhtaç hale getirildiğini belirten Babacan, "Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli ve Doğu Perinçek’ten oluşan troykanın eseridir bu" dedi. 

Erdoğan'ın 'Ekonominin kitabını yazdım' ifadesini de hatırlatan Babacan, şöyle seslendi: "Taraflı ve partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle 3 yılda en az 3 milyon 200 bin kişi daha yoksullaşmış durumda. Ülkemiz Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde içler acısı bir noktaya gelmiş durumda. 2003 yılının bile gerisine düşen bir sıralamadayız. 2002'de Türkiye, dünyanın en büyük 21'inci ekonomisiydi. 2005 yılında ülkemizi dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisi haline getirdik. Sayın Erdoğan'a dünyanın en büyük 16'ncı ekonomisini teslim ettim. Şimdi ne oldu? Yeniden 21'inci sıraya düştük. Ekonominin kitabını yazdım diyor ya, işte yazdığı ekonomi kitabı budur. Ülkeyi tek başına yönetme sevdası, büyük bir hezimetin altına daha imzasını attırdı."

'ÜLKEYİ KRİZDEN ÇIKARACAK PLAN'

Parti yönetimiyle birlikte ekonomi eylem planının ayrıntılarını paylaşan Babacan, "Bugün ülkemizin içinde bulunduğu derin krizde çıkaracak eylem planını açıklıyoruz. Biz şapkadan tavşan çıkarmayacağız. Çıkaranlar olursa itibar etmeyin. Biz sadece yapılması gerekenleri yapacağız. Karadeliğe dönüşen varlık fonunu kapatacağız. Söz verince tutacaksın. Emanete hıyanet etmeyeceksin. Ehliyetli, liyakatli kadrolarla çalışacaksın. Şeffaf olacaksın. Aydınlıktan korkmayacaksın. Her zaman hesap vermeye hazır olacaksın. Eylem planlarımızda Türkiye'nin yarınlarını şimdiden sistematik olarak kuruyoruz. Sistemin makro ekonomi ayağı fiyat istikrarını sağlarken, sektörel politikalar alanı rekabet gücümüzü yükselten politikalara odaklanacak." taahhüdünde bulundu.

TÜİK, RAKAMLARI AYARLAMA ENSTİTÜSÜ OLMAKTAN ÇIKARILACAK

Babacan'ın açıkladığı ekonomi eylem planının ana başlıkları şöyle:

🔸Ekonomi yönetimindeki kurumları güçlendirecek, kurumlar arası koordinasyonu iyileştirecek, kurala ve kurumsal akla dayalı yönetim anlayışını yerleştireceğiz. Merkez Bankası'nı tam bağımsız hale getirecek, düşük, tek haneli enflasyonu gerçekleştirecek, istikrarlı ve öngörülebilir bir makroekonomik ortam tesis edeceğiz. Merkez Bankası başkanının, başkan yardımcılarının ve kurul üyelerinin banka kanunu haricindeki bir düzenlemeyle görevden alınmasını engelleyeceğiz. Bağımsızlığına kavuşturacağımız bir diğer kurum ise TÜİK olacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nu, rakamları ayarlama enstitüsü olmaktan çıkartacağız. TÜİK’in yayınladığı istatistiklerin akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından güven testine tabi tutulmasını da zorunlu hale getireceğiz. 

🔸Çevreyi ve insanı gözeten, sürdürülebilir büyümeye destek olacak bir vergi sistemini hayata geçireceğiz

🔸Sürdürülebilir büyümeyi destekleyen, sermaye birikimine ve sermayenin tabana yayılmasına katkıda bulunan bir finansal hizmetler sektörü inşa edeceğiz

🔸İhracat, yatırım ve iş ortamını iyileştireceğiz

🔸İş gücü politikalarımızla herkesin nitelikli, adil bir ücret getiren, sosyal güvenlik kapsamında olan iş imkânlarına ulaşmasını sağlayacağız. 

🔸Kamunun tüm harcamalarını, iktidarımızın ilk 90 gününde bütçeye taşıyacağız. Bütçe dışı yöntemlerle kamu harcaması yapılmasına son vereceğiz.

VARLIK FONU KAPATILACAK

🔸DEVA Partisi iktidarının ilk 90 gününde, Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız. Hazine birliğini bozan, borçlanmayı arttıran ve tam bir kara delik haline dönüşen Varlık Fonu’nu tarihin utanç sayfalarına yazacağız. Varlık Fonu’nda yer alan KİT’lerin ve diğer kamu varlıklarını, hazine ve özelleştirme idaresi gibi yapılara bağlayarak iyi yönetilmesini sağlayacağız. 

🔸Bir kilit de Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurullarına ve ofislerine vuracağız. Bu kurul ve ofisleri de kapatarak, yaptıkları işleri ilgili bakanlık ve kurumlara devredeceğiz.

🔸Kamu özel işbirliği projelerindeki usulsüzlük ve yolsuzlukların takipçisi olacağız. Bu projelerin tamamını teknik, idari, hukuki ve yasama denetimine tabi tutacağız. Bu milletin bir damla alın terinin, bir damla akıl terinin heba edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

KAÇIŞ YOK

🔸Haksız gelir dağılımına ve dengesiz kaynak tahsisine yol açan uygulamalarla mücadele edeceğiz. Bu amaçla, imar kaynaklı rantları vergilendireceğiz. Kaçış yok arkadaşlar. DEVA ekonomisinde bu milletin bir damla alın terinin, bir damla akıl terinin dahi heba edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Kaçış yok. Kamu ihale kanununu da sil baştan, yeniden yazacağız. Avrupa Birliği’nde 28 ülkede kullanılan mevzuatı referans alacağız. Kamu İhale Kanunu’nun değiştirilmesinde mecliste nitelikli çoğunluk şartı getireceğiz.

ÜCRETLİLER ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLECEK

🔸Vatandaş odaklı bir vergi sistemine geçeceğiz. Bu doğrultuda; ücretliler üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Böylece, asgari ücretle, düşük ücretle çalışanların eline geçen ücretin miktarını arttıracağız. Yine aynı kapsamda, gelir vergisi tarifesini, aileyi ve çocuk sayısını dikkate alarak düzenleyeceğiz.

🔸Ücretliler üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Asgari ücretle, düşük ücretle çalışanların eline geçen ücretin miktarını arttıracağız. Temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki ÖTV’yi kaldıracağız, KDV’yi indireceğiz. Okul öncesinden yüksek öğretime varana dek, eğitimin her aşamasında, her türlü eğitim ve öğretim hizmetinden alınan KDV’yi indireceğiz.