Baba Zula, müzikleriyle eşlik edecek: 100 yıllık 'Eli Kulağında' filmi 27'nci Gezici Festival'de

27'nci Gezici Festival kapsamında "Eli Kulağında" filminin gösterimi Baba Zula müzikleri eşliğinde gerçekleşecek.

"Eli Kulağında" (Just Around The Corner)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği 27'nci Gezici Festival yolculuğuna 2 Aralık’ta Ankara’da başlayacak. Festival, 1921 yılında çekilen, film arşivlerinde sadece iki tane eksik kopyası bulunabilen 100 yıllık "Eli Kulağında" (Just Around The Corner) filminin 2021 yılında tamamlanan 79 dakikalık halini Sinemanın Kadın Öncüleri bölümünde Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin katkılarıyla izleyicilerle buluşturacak. Baba Zula, "Eli Kulağında" filminin gösterimine müzikleriyle eşlik edecek. 

Yoksul Bridsong ailesini anlatan Frances Marion yönetmenliğindeki film, Fannie Hurst’ün 1914’te Saturday Evening Post’ta yayınlanan 'Superman' adlı hikâyesinden uyarlandı. Film büyük şehirdeki sağlıksız ve adaletsiz hayatı ve çalışma koşullarını anlatıyor.

TAMAMI BULUNAMAYAN 'ELİ KULAĞINDA'NIN EN EKSİKSİZ HALİ GEZİCİ FESTİVAL'DE

Uzun yıllardır tamamı bulunamayan ve bu nedenle izleyiciyle buluşamayan "Eli Kulağında" filminin hikâyesinin en eksiksiz halinin elde edildiği kopyası, Kongre Kütüphanesi’ndeki 53 dakikalık kopyanın ve Eye Film Müzesi’ndeki 58 dakikalık kopyanın bir araya gelmesiyle oluşturuldu. İki kopya da Kongre Kütüphanesi’nin Virginia, Culpeper’daki Ulusal Ses-Görüntü Konservasyon Merkezi Film Laboratuvarı’nda 4K kalitesinde tarandı. Orijinal senaryo tüm araştırmalara rağmen bulunamadığından, iki versiyon incelendi ve hikâye Eye Müzesi’nde yeniden birleştirildi. Renkler Hollanda kopyasının renklendirme şablonu dikkate alınarak Haghefilm’de dijital olarak yeniden oluşturuldu. Hız saniyede 19 film karesine sabitlendi ve film toplam 79 dakika oldu.

.

GODARD: AŞK VE ÖLÜM ÜZERİNE

Bu yıl hayatını kaybeden yönetmen Jean-Luc Godard’ı, 100 yaşındaki yazar ve yönetmen Ebrahim Golestan’la buluşturan belgesel "Cuma Görüşürüz, Robinson" ( See You Friday, Robinson) 27. Gezici Festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmeni Mitra Farahani, Jean-Luc Godard ve Ebrahim Golestan’ı sekiz ay sürecek bir e-posta yazışmasında bir araya getirdi. Ebrahim Golestan ile Jean-Luc Godard’ın sinemasal karşılaşmasını anlatan belgeselde, biri büyük bir İngiliz kalesinde, diğeri Rolle’deki minik bir evde barınan iki yalnızlık birbiriyle yüzleşiyor, birbirine karşılık veriyor.

.

8 Aralık’ta Ankara izleyicisine veda edecek Gezici Festival, 9-11 Aralık tarihleri arasında Sinoplu izleyicilerle buluşacak. 12 Aralık’ta ise son durağı Kastamonu’ya ulaşacak ve 14 Aralık’ta sona erecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)