Azovstal fabrikasında son durum: Yüzlerce asker cezaevine götürülüyor

Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol kentinde Azovstal fabrikasından binlerce askerin tahliye edilerek Donbass'ta bir cezaevine götürüldüğü, üst düzey subayların ise halen fabrikada olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya askerlerinin Ukrayna'da ele geçirdiği Mariupol kentinde haftalardır Ukrayna birliklerinin mahsur kaldığı Azovstal fabrikasından tahliye edilenlerin sayısı artırıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, fabrikadan hafta başından bu yana tahliye edilen silahlı unsur sayısının 1730 olduğunu açıkladı. Bakanlık, bu sabah yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde tahliye edilen kişi sayısının 711 olduğunu belirterek söz konusu tahliyelerin "teslim olma" çağrısına uyulması üzerine gerçekleştirildiği ileri sürüldü. 

Reuters'in haberine göre, üst düzey subay ve birliklerin ise halen fabrikadan ayrılmadığı bilgisi verildi. Donetsk yönetimi lideri Denis Puşilin, üst düzey komutanların hala tesiste olduğunu söyledi.

KIZIL HAÇ KOMİTESİ: ESİRLERLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de (ICRC) yaptığı açıklamada, fabrikadan tahliyelerin bugün de devam ettiğini belirterek gözaltı tesislerine götürülen savaş esirleriyle görüşme yapılmasına izin verilmesini istedi. Açıklamada, "ICRC'nin savaş esirleriyle tanık olmadan görüşme yapmasına izin verilmeli ve bu ziyaretlerin süresi ve sıklığı gereksiz yere kısıtlanmamalı" denildi.

Azovstal'da silah bırakan askerlerden bir kısmının ülkenin doğusunda Rusya destekli ayrılıkçı Donbass bölgesindeki bir hapishaneye götürüldüğü ve ağır yaralı askerlerin ise tedavi altına alındığı açıklanmıştı. Z harfi bulunun askeri araçların eşlik ettiği bir otobüs konvoyu içerisinde onlarca Ukraynalı askerin görüntüleri yayınlanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise askerlerin geri alınması için en etkin uluslararası arabulucuların devreye sokulduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler rusya ukrayna azovstal