Ayvalık Rahmi Koç Müzesi 19 Ocak'ta açılıyor

200 yıllık tarihi zeytinyağı fabrikası kapsamlı bir restorasyon sonucunda Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak 19 Ocak'ta kapılarını açıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul, Ankara ve Cunda’daki üç müzenin ardından Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi'de endüstri tarihinin örneklerini ziyaretçileriyle buluşturacak.

19 Ocak’ta kapılarını açacak olan müzenin giriş katında klasik otomobiller, motosikletler, bebek arabaları, buharlı makine modellerinden oluşan kıymetli objeler yer alıyor. Binanın üst kat sergileme alanında ise lokomotif modelleri, oyuncaklar ve denizcilik ile ilgili objeler bulunuyor. 

Yaklaşık 200 yıllık zeytinyağı fabrikasının kapsamlı restorasyonu sonucunda düzenlenen müzede, arkeolojik eserler de görülebilecek.

Müzenin bulunduğu bina, Ayvalık’ın en önemli endüstriyel miraslarından biri. 19’uncu yüzyılda kentte inşa edilen avlusuz tipteki fabrikaların mimari özelliklerini yansıtan bir örnek olan yapı, fabrika binası, ızgara sistem yapı adaları ve bir doku içinde yer alan birbirini dik kesen sokaklarla çevrili. Yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşan fabrika, kâgir duvarlar içine ahşap döşeme kirişler yerleştirilerek inşa edilmiş. Kuruluşundan itibaren 1950’li yıllarda en gelişmiş haline ulaşan fabrika, 2000’li yılların başında kullanım dışı kaldı ve zamanla çeşitli tahribatlara uğradı.

Müze, pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatlerinde gezilebilecek.