Ayvalık Uluslararası Film Festivali 'May December' ile açılacak

14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Ayvalık Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler belli oldu. Program kapsamında gösterilecek diğer filmler önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin açılış filmi ve gösterilecek ilk filmler belli oldu. Azize Tan direktörlüğünde, Fatih Özgüven danışmanlığında hazırlanan festival kapsamında, film gösterimlerinin yanı sıra söyleşi ve paneller de düzenlenecek.

Festival kapsamında ayrıca, geçen yıl olduğu gibi Mey|Diageo tarafından “Yeni Bir…” ödülü verilecek. 

Gösterilecek filmler şu şekilde:

Sararmış Yapraklar / Fallen Leaves (Aki Kaurismäki)

2023 Cannes Film Festivali’nde 'Jüri Ödülü’nü ve bu yılki Uluslararası Eleştirmenler Birliği’nin (FIPRESCI) 'Büyük Ödülü'nü kazanan film, işten atılan süpermarket çalışanı Ansa ile inşaat işçisi ve iflah olmaz alkolik Holappa’yı bir karaoke barında bir araya getiriyor.

Canavar / Monster (Hirokazu Kore-eda)

Dünya prömiyerini yaptığı 2023 Cannes Film Festivali’nde 'En İyi Senaryo' ve 'Kuir Palmiye' ödüllerini kazanan film, seyirciyi eşini kaybetmiş bir anne oğul üzerinden zaman geçtikçe katmanları artan, her bir karakterin anlatımı ile gerçekliği değişen ve karmaşıklaşan bir hikaye ile buluşturuyor. 

Şeflerin Aşkı / The Pot Au Feu (Trần Anh Hùng)

Yönetmenine 2023 Cannes Film Festivali’nden 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran filmin neredeyse tamamı ya mutfak tezgahında yemek yapma ya da yemek sofrasında bir ritüeli andıran sunum sahnelerinden oluşuyor. Filmde, kadınların toplumdaki yerine ve sınıf çatışmasına değinen bir aşk hikayesi işleniyor.

Öğretmenler Odası / The Teacher’s Lounge (İlker Çatak)

Çatak’ın senaryosunu Johannes Duncker ile birlikte yazdığı ve 'En İyi Film' dahil tam beş dalda Alman Film Ödülü’nü kazanan film, okulu toplumun küçük bir modeli olarak ele alıyor. Okulda gerçekleşen hırsızlık vakalarında asılsız iddialarla öğrencilerin suçlanmasını engellemek için genç öğretmen Carla, gizlice kayıt yaparak hırsıza tuzak kurmak ister. Ancak bu durum olayları çözmek bir yana, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle öğrenci, öğretmen ve velilerin dahil olduğu tansiyonu giderek artan bir tartışmaya dönüşür. 

Kabahatliler / The Delinquents (Rodrigo Moreno)

2023 Cannes Film Festivali'nde ilk gösteriminin ardından beğeni toplayan film, yeni bir hayat kurabilmek için çalıştıkları bankayı soymaya karar veren Moran ve Roman’ın sıra dışı yolculuklarını anlatıyor.

Umudunu Kaybetme / The Old Oak (Ken Loach)

Yönetmeninin son filmi olacağı söylenen film, Kuzey İngiltere’de maden işçilerinin yoğunlukla yaşadığı bir kasabada filme ismini veren barda geçiyor ve bölgeye gelen Suriyeli mülteciler ile halk arasındaki gerilimi konu alıyor.

İnşallah Erkek Olur / Inshallah a Boy (Amjad Al Rasheed)

Kocasının ani ölümünün ardından sadece bir kızı olduğu için sahip olduğu her şeyde ailesinin hakkı olduğunu öğrenen Nawal’ın hak mücadelesini anlatan film, Nawal’ın yaşadığı toplumda erkek çocuk sahibi olmanın önemini gözler önüne seriyor.

Dört Kız Kardeş / Four Daughters (Kaouther Ben Hania)

Cannes Film Festivali’nden 'Golden Eye' ödülüyle dönen film, umut ve isyan dolu bir kız kardeşlik hikayesi anlatıyor. Dört kızından ikisi Libya’ya IŞİD için savaşmaya giden Olfa’yı odağına alan Ben Hania, seyirciyi başarılı bir doküdrama ile buluşturuyor. Olfa ve kaybolan kızlarını profesyonel oyuncular, geride kalan iki kız kardeşiyse kendileri canlandırıyor. Film, bir ailenin yaşadığı travmaları ve hatıraları gözler önüne seriyor.

Nasıl Seks Yapacağız? / How to Have Sex (Molly Manning Walker)

Bu yıl Cannes'ta 'Belirli Bir Bakış' bölümünün en iyisi seçilen film, mezuniyet yeterlilik sınavının sonucunu beklerken tatile giden üç genç kadını odağına alarak, gençler arasındaki akran zorbalığını, kalp kırıklıklarını ama hepsinden önemlisi cinsel taciz ve rıza inşasını şekilde işliyor.

Vurgun Yemek / Narcosis (Martijn de Jong)

Gösterimine bizzat katılacağı ve gösterim sonrası seyircilerin sorularını yanıtlayacak olan yönetmen, filminde bir derin deniz dalgıcının dalış sırasında bir daha geri dönmeyişinin karısı ve çocukları üzerindeki etkisinin izini süren, ölümü kabullenme ve kayıpla yüzleşmeyi anne ve iki çocuk üzerinden gizem duygusuyla yansıtıyor.

Güzel Günler / A Brighter Tomorrow (Nanni Moretti)

Cannes Film Festivali’nde yarışan film, Sovyetler Birliği’nin Macaristan’ı işgalinin İtalyan Komünist Partisi üzerindeki etkisini anlatan bir film çeken ve ailesiyle yaşadığı problemler nedeniyle zor günler geçiren bir yönetmeni anlatıyor.

Çözümler Kitabı / The Book of Solutions (Michel Gondry)

Gondry'nin sekiz yıl sonra çektiği ve 2023 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan filmi, filmini tamamlamaya çalışan depresif bir yönetmen hakkında bir komedi.

Yeniden Başla / A Good Person (Zack Braff)

Başrollerinde Florence Pugh ve  Morgan Freeman’ın bulunduğu film, bir araba kazasıyla hayatı paramparça olan insanların suçluluk, yas, çaresizlik gibi duygularla baş etme çabasını anlatıyor.

Biletlere, 8 Eylül'den itibaren Biletix üzerinden ve Ayvalık’ta Küçük Han’da açılacak gişeden ulaşılabilecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)