Ayşegül Doğan'dan Cevdet Yılmaz'a: Akreditasyon son bulacak mı?

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na gazetecilere yönelik baskıları sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Türkiye'de gazetecilere yönelik baskıları ve gazetecilerin mesleklerini icra ederken yaşadıkları sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Doğan, gazetecilerin mesleklerini yaparken tehdit edildiğini, şiddete uğradığını ve tutuklandıklarını ifade etti. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 165'inci sırada yer aldığını hatırlatan Doğan, “Gazetecilerin mesleki faaliyetlerini yerine getirirken hedef gösterilmesi, tutuklanması düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik bilinçli ve örgütlü bir saldırının sonucudur” dedi.

'GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR ARTARAK DAHA DA GÖRÜNÜR OLDU'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne de gözaltı, tutuklama, sansür, oto sansür, güvencesiz ve sendikasız çalışma dahil gazetecilere yönelik baskıların artarak daha da görünür olduğu koşullarda girildiğini ifade eden Doğan, Dezenformasyon Yasası'nı da hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

“Sendikalar, meslek kuruluşları ve basın mensupları farklı nedenlerle bu yasal düzenlemeye 'Sansür Yasası' diyerek karşı çıktı. Eleştirilerde en fazla konu edilen 29. maddeyle- “halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yaymak”- yeni bir suç oluşturulacağına dair itirazlar dile getirildi. Nitekim meslek örgütlerinin raporları bu endişelerin haklılığını bir kez daha gösteriyor. Başta Kürt gazeteciler olmak üzere, eleştirel gazetecilik yapan tüm gazeteciler yine verilere göre en çok baskı, tehdit, gözaltı ve tutuklamaya maruz kalanlar. Öte yandan RTÜK ve Basın İlan Kurumu aracılığı ile medya kuruluşlarına verilen cezalar, asıl yükümlülüğü basın özgürlüğünü güvence altına almak olan bu kurumlar sansür aygıtları şeklinde çalışarak, hem Anayasa’daki basın özgürlüğü ve haber alma hakkını kısıtlıyor hem de uygulamalarıyla söz konusu kuruluşları ekonomik olarak çökertmeyi hedefliyor.”

Doğan, Adalet Bakanlığına sunduğu önerge ile son bir hakkında dava açılan ve yargılanan gazeteci sayısını, haber takibi sırasında kolluk güçleri tarafından şiddete uğrayan gazeteci sayısını öğrenmek istedi.

'AKREDİTASYON UYGULAMASI SON BULACAK MI?'

Doğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a da şu soruları yöneltti:

"- Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından gazeteciler lehine verilen kaç ifade/basın özgürlüğü kararı var?
- Dezenformasyon yasası sonrasında kaç internet/ haber sitesine erişim engeli getirildi?
- Özellikle muhalif gazetecilere dönük uygulanan basın kartı ambargosunun kaldırılmasına dönük herhangi bir girişiminiz olacak mı?
- Cumhurbaşkanlığı ve Kamu kurumlarında eleştirel yayın politikası uygulayan gazetecilere yönelik uygulanan akreditasyon kurallarının son bulması amacı ile herhangi bir çalışma yapacak mısınız?
- Haber takibi yapan gazetecilerin Anayasa’ya aykırı olarak karşılaştıkları engellemelerin ortadan kaldırılması için bir girişiminiz olacak mı?"