Ayşe Buğra: Mahkemelerin bağımsız karar almasına güvenmem kolay değil

Prof. Ayşe Buğra, 5 yıldır tutuklu olan eşi iş insanı Osman Kavala'nın yaşadığı yargı sürecini değerlendirdi. Buğra, normalleşme sürecinin iktidar değişikliğiyle mümkün göründüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emeritus Profesör Ayşe Buğra, eşi Osman Kavala'nın 5 yıldır süren tutukluluğuna dair konuştu. Kavala'nın yaşadığı yargı sürecini "giderek tuhaflaşan bir hukuksuzluk silsilesi" diye niteleyen Buğra, "Başımıza gelenleri, beş yıl boyunca yaşadıklarımızı hâlâ inanılmaz buluyorum" dedi.

Kavala'nın ciddi bir sağlık sorunu olmadığını ve haftada bir görüştüklerini söyleyen Buğra, eşinin tutuklanmasından sonra devlet veya hükümet kanadından kimsenin kendisiyle iletişime geçmediğini aktardı.

DW Türkçe'den Burcu Karakaş'a konuşan Buğra, 5 yıllık yargı sürecinin ağır geçtiğini söyledi ve Kavala'nın tahliyesi konusunda "seçim etkisi" konusunda şu yorumda bulundu:

"Tabii istinaf mahkemesinin, Anayasa Mahkemesi’nin ve Yargıtay’ın dosyayı evrensel hukuk normlarına uygun bir şekilde değerlendirip bu vahim hak ihlalini sonlandıracaklarını ümit etmek istiyorum. Ama bazı gözlemcilerin "Kafkaesk” kelimesiyle tarif ettikleri, tuhaf ve bizim için çok ağır beş yıllık bir yargı sürecinden sonra Türk mahkemelerinin bağımsız ve tarafsız karar alabileceklerine güvenmem çok kolay olmuyor. Bu durumda, seçim sonucunda bir iktidar değişikliği olması ve bir normalleşme sürecinin başlaması ihtimali daha gerçekçi görünebiliyor maalesef."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI