AYM üyesi Yıldırım'dan Kavala yorumu: Kafkaesk bir hukuk sarmalı

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım, Osman Kavala'nın bireysel başvurusunda "hak ihlali olduğu sonucuna ulaştım" dedi ve Kavala'nın iki kez tahliye edilip üç kez tutuklanmasını "Kafkaesk bir hukuk sarmalı" olarak yorumladı. Yıldırım, gerekçeli kararın karşıoy gerekçesinde Franz Kafka'nın Dava romanına atıfta bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aleyhinde herhangi bir hüküm olmamasına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "serbest bırakılmalı" kararına rağmen 1239 gündür tutuklu bulunan insan hakları savunucusu Osman Kavala'nın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı bireysel başvurusunun sonucunun gerekçeli kararı yayınlandı. AYM'nin 8'e karşı 7 oyla "hak ihlali yoktur" kararı Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yerini aldı.

Gerekçeli kararda "Hak ihlali vardır" yönünde oy verdiğini belirten AYM üyesi Engin Yıldırım, karşıoy gerekçesinde Kavala'nın durumunu "Kafkaesk bir hukuk sarmalı" olarak niteledi ve Franz Kafka'nın Dava romanına atıf yaptı.

Yıldırım, 44 maddeli gerekçesinin 43. ve 44. maddelerinde Osman Kavala'nın durumu için şu ifadeleri kullandı:

"Kafka'nın Dava romanında Josef K. kendini aniden bir hukuk sarmalının ve labirentinin içinde bulmuştu: "Josef K. bir hukuk devletinde yaşıyordu... bütün kanunlar sapasağlam yürürlükteydi..." Somut olayımızda başvurucunun neredeyse aynı olguya dayalı suçlamalarla ve kuvvetli şüphe uyandıracak önemli yeni deliller ortaya konulmadan iki kez tahliye edilip üç kez tutuklanması da Kafkaesk bir hukuk sarmalına benzemektedir.  

Açıklanan gerekçelerle başvurucu hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin hukuka aykırı olması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaştığımdan çoğunluk kararına katılmadım."

Gerekçeli kararın tamamını okumak için tıklayın.

(HABER MERKEZİ)