AYM'nin 'dezenformasyon' kararı: 5 unsur anlatılacak

'Dezenformasyon yasası' olarak bilinen düzenlemenin iptaline ilişkin başvuruyu reddeden AYM'nin, ilk olarak iptal etmeyi düşündüğü, sonrasında 'yorumla ret' yöntemine karar verdiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemeyi önceki gün görüştü. AYM "dezenformasyon yasası" olarak bilinen düzenlemenin iptali talebini oy çokluğu ile reddetti. 

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre raportörün “iptali gerekir” görüşüne rağmen başvuruyu reddeden Anayasa Mahkemesi’nin başlangıçta yasayı iptal etme eğiliminde olduğu ancak daha sonra “yorumla ret” yöntemini izleme kararı aldığı ortaya çıktı.

İptal istemini 6’ya karşı 8 üyenin oyuyla reddeden Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararında savcılık ve mahkemeler için bağlayıcı bir yorum yapacağı bildirildi. Buna göre, gerekçeli kararda, yasada sayılan beş unsurun tamamının söz konusu olması durumunda suçun oluşacağı açık biçimde yazacak. 

Dezenformasyon Yasası görüşülürken, suçun oluşması için düzenlemede sıralanan beş unsurun da gerçekleşmesi gerektiği iktidar yetkilileri tarafından açıklanmıştı. Ancak pratikte buna uyulmadı. T24 Yazarı Şardan da geçen hafta sadece tek bir unsur dikkate alınarak tutuklandı.

Düzenlemede, "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak" saikiyle, "ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" deniliyor. Anayasa Mahkemesi de gerekçeli kararında bu beş unsura işaret ederek, bunların tümünün geçerli olması durumunda suçun oluşabileceğini açıkça yazacak. (HABER MERKEZİ)