AYM'nin Can Atalay kararı yerel mahkemeye ulaştı, karar bekleniyor

Anayasa Mahkemesi'nce (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkındaki kısa karar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin Yargıtay 3. Dairesi tarafından reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. AYM, Can Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmetti.

AYM'nin kısa kararında, bir önceki hak ihlali kararında tahliye talebine karşı çıkan AYM üyeleri de Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde oy kullandı. Yani hak ihlaline karşı çıkan üyeler de "Oy çokluğuyla hak ihlali kararı alındıysa yerel mahkeme bu kararı uygulamalı" demiş oldu. 

AYM'nin kısa kararının tahliyeye ilişkin bölümü şöyle:

"Kararın bir örneğinin icra edilmemiş olan Anayasa Mahkemesinin Şerafettin Can Atalay (2) kararı ile eldeki başvuruya ilişkin Şerafettin Can Atalay (3) kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye (E.2021/178) GÖNDERİLMESİNE OYBİRLİĞİYLE,"

AYM'nin kısa kararı, akşam saatlerinde yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Mahkemenin Can Atalay hakkında karar vermesi bekleniyor.

AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilen Can Atalay'ın bireysel başvurusunu 25 Ekim'de görüşerek, 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar vermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise dosyayı Yargıtay'a göndermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi de ihlal kararına hükmeden AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)