AYM'den İbrahim Halil Baran kararı: İşkence iddialarını soruşturun

Anayasa Mahkemesi, PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran'ın gözaltında işkence gördüğü iddialarıyla ilgili savcılığın verdiği takipsizlik kararını bozdu. AYM, işkence yasağını hatırlatarak yeniden soruşturma yapılmasını istedi. Baran, "İnsanlık onurunun işkenceyi yeneceğine de adaletin yerini bulacağına da inanmıyorum" açıklamasını yaptı.

PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran'ın, gözaltında kötü muamele gördüğüne ilişkin yaptığı başvuru için verilen takipsizlik kararını bozdu. Savcılıktan soruşturma yapılmasını isteyen yüksek mahkeme, Baran'ın haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

SAVCILIK SORUŞTURMADI

Baran, Şanlıurfa'da 2017 yılında Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla gözaltına alındı. Baran, gözaltı sırasında polis tarafından darp edildiğini, kötü muameleye maruz kaldığını söyledi ve savcılıkta suç duyurusunda bulundu.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı ise 'kimliği belirsiz şüpheliler hakkında işkence suçundan kovuşturmaya yer olmadığına' dair karar verdi. Baran ve avukatı Fırat Ayçiçek, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini söyleyerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

'POLİS BANA HESAP ÖDETTİRDİKLERİNİ SÖYLEDİ'

Baran yaptığı başvuruda şu ifadeleri kullandı: "Ben 11 Ocak'ta gözaltına alındım, aynı gün işkence gördüm, kendim yapmış olduğum kontrolde 4 kaburgam kırıktır. Beni doktora götürmediler. Bağırsaklarım ezildi, iki kişi üzerime çıkarak göğüs kafesimi ve kaburgalarımı kırdılar. Bana bir polis kanuni olarak bir şey yapamadıklarını ama illegal olarak hesap ödettirdiklerini söyledi."

AYM, Baran'ın başvurusunu karara bağladı. Uluslararası mevzuat hükümlerine yer veren AYM, işkence yasağını hatırlattı. Yüksek Mahkeme, kötü muamele yasağının usul boyutu itibarıyla ihlal edildiğine hükmederek, kararın bir örneğinin, kötü muamele yasağı ihlali sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

20 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK 

Yüksek Mahkeme yaptığı değerlendirmede, "İşkence ve kötü muamele yasağına ilişkin şikâyetlerin devletin negatif ve pozitif yükümlülükleri dikkate alınarak maddi ve usul boyutları bakımından ayrı ayrı incelenmesi gerekmekte" dedi.

Ayrıca Yüksek Mahkeme Baran'a 20 bin lira manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.

'ADALETİN YERİNİ BULACAĞINA İNANMIYORUM'

İbrahim Halil Baran, kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Baran paylaşımında, "Hâlâ yapılan işkenceler sebebiyle sağlık durumum kötü. Aradan 3 yıldan fazla geçmesine rağmen patlayan damarlarımda ve kulaklarımda sorunlar devam ediyor. İnsanlık onurunun işkenceyi yeneceğine de adaletin yerini bulacağına da inanmıyorum" ifadelerini kullandı.