AYM, mahkemenin 'tehlikeli' bulduğu anne ve üç çocuğuna hak verdi

Hakkında soruşturma başlatılan Iraklı baba için 'kovuşturmaya gerek yok' kararı, eşi ve üç çocuğu için ise 'Tehlikeli' denilerek gözetim kararı verildi. AYM, ailenin yaptığı itirazı haklı buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Iraklı bir kadın, eşi hakkında sınır dışı etme kararı alındıktan sonra kimlik işlemleri için geçtiğimiz ay Ankara'daki Göç İdaresi Başkanlığı'na gitti. Yanında 3 çocuğu bulunan kadın, buradan apar topar Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü. Gerekçe olarak kadının 'genel güvenlik açısından tehlikeli olduğunun değerlendirilmesi' gösterildi. Süreç içinde Sulh Ceza Hakimliği, Iraklı kadının eşi hakkında idari gözetimin sonlandırılması kararı verirken, kadın ve çocuklar için yapılan başvuruyu ise reddetti. Iraklı kadın bunun üzerine AYM'nin (Anayasa Mahkemesi) yolunu tuttu. 

AYM BAŞVURUSU

Iraklı aile yaptığı başvuruda, biri okul çağında diğer ikisi henüz bebek olan çocuklarıyla birlikte fiziki şartları uygun olmayan geri gönderme merkezinde tutulmalarının çocukların sağlığını tehlikeye attığını, büyük olan çocuğun ise eğitimine devam edemediğini belirtti.  Başvuruda uygulanan idari gözetim tedbirinin orantısız olduğu da anlatıldı.

Iraklı kadın ayrıca eşi hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile sonuçlanan bir soruşturma başlatıldığını ancak kendisi hakkında herhangi bir soruşturma bulunmadığına vurgu yaptı, kendisine yönelik verilen G-87 (Genel güvenlik açısından terör bağlantılı olabileceği değerlendirilen yabancıların sınır dışı edilmesinde kullanılan) tahdit kaydının da muhtemelen eşi hakkındaki bu soruşturma nedeniyle konulduğunu anlattı. Eşinin idari gözetim altındayken serbest bırakılmasına karar verildiğini belirten kadın buna rağmen kendisinin çocuklarıyla birlikte idari gözetimde tutulmasının haksız bir uygulama olduğunu belirtti.

GÖÇ İDARESİ'NDEN BİLGİ TALEP EDİLDİ

Bir ay önce haklarında sınır dışı etme kararı bulunan aile için Anayasa Mahkemesi, Göç İdaresi Başkanlığı'ndan bilgi talep etti. Göç İdaresi Başkanlığı'ndan gelen yanıtta ailenin tutulduğu odanın 8 kişilik ve 40 metrekare büyüklüğünde olduğunu, aileye haftalık olarak temiz nevresim ve çarşaf temin edildiğini ayrıca sağlık hizmetlerine erişim taleplerinin de karşılandığını ileri sürdü.

AYM, idari gözetimle ilgili, özgürlük ve güvenlik hakkı, aile bütünlüğü ve çocukların yüksek yararının korunması ilkelerini hatırlattı. AYM, bu ilkeler ışığında küçük yaştaki çocuklarıyla geri gönderim merkezinde kalan kadının, eşine nazaran kamu güvenliği ve kamu düzeni için daha büyük bir tehlike oluşturduğunu gösteren bir delilin bulunmadığına karar verdi.

AYM KARARI: TEDBİRLER ALINSIN

Öte yandan AYM, geri gönderme merkezinde kalan çocukların, gerek hastalıklardan korunmaları gerek gelişimlerini sürdürebilmeleri için hijyen, uyku, beslenme ve temiz havaya ihtiyaçları olduğunu, bebek yaştaki iki çocuğun anne bakımına ihtiyaç duyduklarını değerlendirdi. AYM, eğitim çağındaki çocuğun ise geri gönderim merkezinde tutulması nedeniyle eğitimine devam edemediğinin açık olduğunu belirtti.

AYM, saydığı bu gerekçelerle birlikte Iraklı ailenin maddi ve manevi varlıklarının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasına, Göç İdaresi Başkanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'ni süreç hakkında gecikmeksizin bilgilendirmesine oy birliğiyle karar verdi.