Avukatlardan köpek ölümleriyle ilgili suç duyurusu

Konya Akşehir Belediyesi Hayvan Barınağı'ndaki köpek ölümleriyle ilgili Avukat Hakları Grubu suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya Akşehir Hayvan Barınağı’nın karşısında bulunan hafriyat alanında çok sayıda cansız köpek bedenleri bulundu. Hayvanseverlerin tespit ettiği cansız köpekler sosyal medyada tepkiye neden olurken Ankara Avukat Hakları Grubu harekete geçti ve ölümlerde payı olan yetkililerin en üst sınırdan ceza alması için suç duyurusunda bulundu.

Ankara Avukat Hakları Grubu, yaptığı suç duyurusunda barınaktaki kötü muameleler neticesinde ölen hayvanların gelişigüzel bir şekilde araziye atıldığının tespit edildiğini ve bunun salgın hastalıkları tetiklediği ve bir halk sağlığı sorununa yol açacağı vurgusunu yaptı.

Bu uygulamanın Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirten avukatlar, bu nedenle şüphelilerin, çevrenin kirletilmesi suçundan da ceza alması gerektiğini belirtti.

EN ÜST SINIRDAN CEZA TALEBİ

Konya Akşehir Barınağı’ndaki kötü koşulların yanı sıra hayvanseverler, beslenme konusunda da yetersiz bir organizasyon olduğunu ve barınakta köpeklere sadece bayat ekmek yedirildiğini iddia etti.

İddialarının birçoğunu sosyal medyada paylaştıkları video ve görsellerle destekleyen hayvanseverlerin sesini yargıya taşıyan Ankara Avukat Hakları Grubu, barınaktaki sorumlular ve bu ihmale göz yuman tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dilekçede, TCK m.257 Görevi Kötüye Kullanma Suçu, TCK m.181 Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçu ve 5199 Sayılı Kanunun 14. maddesine muhalefet nedeniyle soruşturma başlatılarak yapılacak tahkikat ile tüm delillerin toplanmasını, ilgili soruşturma neticesinde de şüphelilerin en üst sınırdan cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılması talep edildi.

'HAYVAN DOSTLARIMIZIN SESİ OLMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Avukat Hakları Grubu Ankara adına suç duyurusunda bulunan avukatlardan Av. Sevginur Sağ, “Konya Akşehir Belediyesi Hayvan Barınağı’nda yaşanan bu zalimlik, bir vatandaşın sosyal medya paylaşımı ile bize ulaştı. Avukat Hakları Grubu Ankara olarak bir değerlendirmenin ardından yapılabilecekleri masaya yatırdık. Her ne kadar 2021 yılındaki değişikliklerle hayvanlara zarar verenler hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na yaptırımlar getirilmişse de Kanun’da belirtilen suçların işlenmesi halinde soruşturma yapılması Tarım ve Orman Bakanlığının il veya ilçe müdürlükleri tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulması şartına bağlanmıştır. Bu şart dolayısıyla amaca ulaşmada imkanlarımız kısıtlansa da savunmasız oldukları için acımasızca işkenceye maruz bırakılan, acı çektirilen hayvan dostlarımızın sesi olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Konya Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilgili kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma ve çevrenin kasten kirletilmesi suçlarından suç duyurusunda bulunduk, olayın takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

Avukat Sevde Ata ise, “Hayvan barınakları, korumasız ve evsiz hayvanların sığınma ve bakım imkanı bulduğu yerler olarak düşünülse de maalesef birçok yerde bu barınaklar, hayvanlara karşı yapılan katliamlarla gündeme geliyor. Hukuken belirlenmiş standartlara uymayan, denetimlerden kaçan ve yetersiz koşullara sahip olan bu barınaklarda, hayvanlara karşı işlenen suçların göz ardı edilemeyecek boyuta ulaştığını görüyoruz. Tüm bu nedenlerle hayvanlara karşı işlenen suçların ivedilikle soruşturulmasını ve caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AHG Ankara olarak hayvan barınaklarında yaşanan haksızlıkların önüne geçmeye devam edeceğiz.” dedi.